Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Με τέως και συνταξιούχους

πηγή: Ελευθεροτυπία
Με καθυστέρηση, που έχει ήδη ακυρώσει τους αρχικούς στόχους, η ηγεσία του υπουργείου κατάφερε να σπρώξει στο σημείο εκκίνησης της εφαρμογής του νέου νόμου 14 ΑΕΙ από τα 40 ανά τη χώρα. «Ναι» στο κάλεσμα της κ. Διαμαντοπούλου είπαν συνταξιούχοι καθηγητές, τέως πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, γνωστοί για τις θέσεις τους υπέρ της εφαρμογής του νόμου και -όπου οι αρνήσεις εξάντλησαν τα απαιτούμενα εκ νόμου αξιώματα- απλώς εν ενεργεία καθηγητές που συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιδιώξεις.


Ο όχι και τόσο ενθαρρυντικός απολογισμός των ΑΕΙ, που ενετάχθησαν στη λίστα των αναγκαστικών εκλογικών διαδικασιών, περιλαμβάνει τα εξής Ιδρύματα: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηπείρου, Κρήτης, Μεσολογγίου.

Ανυπακοή
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανακοινώσει πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και στα υπόλοιπα Ιδρύματα που έδειξαν «ανυπακοή» (από όλα τα Πανεπιστήμια, μόνο τέσσερα ανταποκρίθηκαν) καθώς οι προθεσμίες έχουν γίνει ασφυκτικές. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν εκλεγεί τα οκτώ εσωτερικά μέλη των 15μελών Συμβουλίων.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Είναι το μοναδικό Ιδρυμα που θα κληθεί να εκλέξει τα (εσωτερικά αρχικώς) μέλη του περιβόητου Συμβουλίου με καθηγητές και πρώην πρυτάνεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι συνταξιούχοι-ομότιμοι. Για την ακρίβεια, όλοι είναι συνταξιούχοι πλην ενός, ο οποίος είναι καθηγητής και όχι εκπρόσωπος παλαιότερων πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος, όπως ορίζει ο νόμος. Οπερ σημαίνει ότι όλες οι προηγούμενες διοικήσεις είπαν σύσσωμες «όχι» και η αναζήτηση έφτασε πολύ, μα πολύ πίσω. Από την άλλη, δέον να σημειωθεί πως μεταξύ των ομοτίμων συγκαταλέγονται και εκπρόσωποι αριστερών πολιτικών χώρων, συμφωνούντες ωστόσο με την προοπτική των αλλαγών που προβλέπει ο νέος νόμος.

Το φαινόμενο των ομοτίμων-συνταξιούχων συναντάται και στο Αριστοτέλειο, αφού μόνον δύο εκ των πέντε μελών της επιτροπής είναι εκπρόσωποι προηγούμενων διοικήσεων και εν ενεργεία καθηγητές. Στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια τις πενταμελείς επιτροπές στελεχώνουν προηγούμενες διοικήσεις γνωστές για τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ΑΕΙ, ενώ σε ορισμένα (Πολυτεχνείο Κρήτης, Αιγαίου, Μακεδονίας), ελλείψει πρόθυμων τέως πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων, οι επιτροπές συγκροτήθηκαν κυρίως με καθηγητές.

Κατόπιν τούτων στον κατάλογο περιλαμβάνονται τέως πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των Γεωπονικού (Γ. Ζέρβας, Ανδρ. Καραμάνος, που υπήρξε και γ.γ. του υπουργείου επί Γιαννάκου, Λουλούδης κ.ά.), Αριστοτελείου (Αν. Μάνθος, Στ. Πανάς), Πατρών (Χρ. Χατζηθεοδώρου κ.ά.), Κρήτης (Παλλήκαρης, Νικολάου), Πολυτεχνείου Κρήτης (Γρυσπολάκης). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ΤΕΙ.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Γιατροί και φοιτητές κατέλαβαν το αμφιθέατρο του υπ. Υγείας

πηγή: tvxs.gr

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, όταν περίπου 100 ειδικευόμενοι γιατροί και φοιτητές ιατρικής επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο της οδού Αριστοτέλους, περνώντας από τον προστατευτικό κλοιό των ΜΑΤ, με στόχο να διαμαρτυρηθούν για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου, που προβλέπει ειδικές εξετάσεις για την απόκτηση ειδικότητας και άλλες διατάξεις. Μάλιστα κατήγγειλαν ότι δύο από αυτούς τραυματίστηκαν στα χέρια μετά από την επέμβαση της αστυνομίας.

Οι φοιτητές και οι ειδικευόμενοι κατάφεραν τελικά να μπουν στο αμφιθέατρο του κτιρίου, και ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας.

Μία ώρα αργότερα ο κ. Πατούλης διάβασε στους συγκεντρωμένους επιστολή που ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας δεσμεύεται να κάνει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο αμφιθέατρο του υπουργείου, ωστόσο η αστυνομία αποχώρησε αργά το μεσημέρι.

Κριτική προσέγγιση του έργου του Μπακούνιν “Η Παρισινή κομμούνα και η ιδέα του κράτους”

Η Παρισινή Κομμούνα και η ιδέα του Κράτους
“It is very difficult for Marxist-Leninists to make an objective criticism of Anarchism, as such, because by its nature it undermines all the suppositions basic to Marxism. If Marxism is held out to be indeed *the* basic working class philosophy, and the proletariat cannot owe its emancipation to anyone but itself, it is hard to go back on it and say that the working class is not yet ready to dispense with authority placed over it. Marxism therefore normally tries to refrain from criticising anarchism as such — unless driven to doing so, when it exposes its own authoritarianism . . and concentrates its attacks not on *anarchism*, but on *anarchists*. . . Because of the lack of any other criticism of the Anarchists, the Leninists – especially the Trotskyists — to this day use the *personal criticism* method.”
[_Anarchism: Arguments for and Against_, pp. 37-8]


Ο συγγραφέας του έργου Μ. Μπακούνιν αποτελεί έναν από τους κύριους εκπροσώπους της αναρχικής θεωρίας και συγκεκριμένα εκπρόσωπο της αντίληψης του αναρχικού κολεκτιβισμού, που αναπτύσσεται και στο έργο το οποίο μελετούμε. Σκοπός μας να παραστήσουμε καθαρά την αντίληψη του Μπακούνιν σχετικά με τη διαδικασία άρνησης της κεφαλαιοκρατίας-κρατισμού, να περιγράψουμε τη μέθοδό του και να διερευνήσουμε τις φιλοσοφικές αντιλήψεις από τις οποίες πηγάζει. Παράλληλα θα προβούμε σε κριτική εξέταση των απόψεων του και αντιπαραβολή τους με τις απόψεις του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

«Καλλικράτης» και σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ζητάει να καταθέσουν προτάσεις για τη δημιουργία σχολών και τμημάτων
Συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προωθεί το υπουργείο Παιδείας, βάσει του νέου νόμου που ψηφίστηκε για την Τριτοβάθμια. Με επιστολές της προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας η Άννα Διαμαντοπούλου ζητάει τη δημιουργία σχολών στα ΑΕΙ και την ενοποίηση τμημάτων σε ΤΕΙ
Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας καλεί τα ΑΕΙ να εξετάσουν τις δυνατότητες εσωτερικών αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων και να προχωρήσουν στη δημιουργία Σχολών, στη βάση της επιστημονικής συνάφειας και της ορθολογικής διαχείρισης φοιτητών, επιστημονικού δυναμικού και υποδομών. Τονίζει δε ότι το υπουργείο θα παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη για την ολοκλήρωση του έργου και θα βρίσκεται στη διάθεση των ΑΕΙ για το σκοπό αυτό.
Επίσης ζητάει από τους πρυτάνεις να συνεκτιμήσουν για τις προτάσεις τους τον αριθμό των εισακτέων, αποφοίτων, ενεργών φοιτητών, αριθμό καθηγητών, υποδομές κ.ο.κ.

Βλέπει ΠΑΣΠ-ΤΕΙ και ΔΑΠ, εκπροσώπους Ανοιχτών Σχολών αύριο η Διαμαντοπούλου

Πηγή:Ελευθεροτυπία
Συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΠ ΤΕΙ και της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ θα έχει αύριο η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατόπιν αιτήματος των δύο οργανώσεων. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με εκπροσώπους του κινήματος των «Ανοιχτών Σχολών».(sic) 

Σχόλιο: Εξω οι παρατάξεις, φώναζαν οι μαϊντανοί των ανοικτών σχολών. Ποιος εξέλεξε τους αντιπροσώπους του "κινήματος"; Κάτι από ΕΦΕΕ επταετίας μυρίζει. Η απόλυτη απόδειξη της ανάγκης οργανώσεων ακόμα και για την πιο χυδαία αντίδραση. Τέλος τα κομματα στο πανεπιστήμιο, ζήτω οι αισχρότεροι τσανακογλύφτες...

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σκάνδαλο Διαμαντοπούλου...

πηγή: Αριστερό Εξτρέμ
της Τζένης Κ.


Να χαρώ εγώ διαφάνεια, αντικειμενικότητα και ολίγη από σωτηρία της χώρας! Αν τα στοιχεία που μέχρι πρότινος κυκλοφορούσαν στην πιάτσα των Eκτυπώσεων και τελικά αφίχθησαν στις 25/10  –δια στόματος Αργύρη Ντινόπουλου- στη Βουλή, είναι αληθινά…, με τι πρόσωπο, με τι ταγιέρ, με τι μαλλί θα ξανατολμήσει η αδυσώπητη υπουργός Παιδείας να εκσφενδονίσει κατά την προσφιλή της συνήθεια τον επόμενο λίθο εναντίον των αμαρτωλών εκπαιδευτικών και μαθητών;  Ακούσατε- ακούσατε λοιπόν τι έχει τελικά, όπως όλα δείχνουν, συμβεί με τα σχολικά βιβλία:

Ενώ ο διαγωνισμός για την προμήθεια χαρτιού έληγε τον Οκτώβριο του 2010, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΕΔΒ έστειλε το φάκελο στο Ελεγκτικό Συμβούλιο (το οποίο δαχτυλοδείχτηκε από την υπουργό ως υπεύθυνο για το γνωστό πρόβλημα με τα βιβλία)με καθυστέρηση 6 μηνών. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα οι συμβουλάτορές της στο υπουργείο περί άλλα τύρβαζαν…
Επειδή η διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν περατώθηκε με τον ορθόδοξο τρόπο, το Υπουργείο «αναγκάστηκε» να λύσει το θέμα καταφεύγοντας στη συνταγή της απευθείας ανάθεσης… Άχου το μωρέ, σύρθηκε το παντέρμο στην παρατυπία…
Ενώ ο διαγωνισμός αφορούσε την προμήθεια 13 τόνων χαρτιού έγινε ανάθεση για 9.915 τόνους. Τα πονηρά μυαλά, οι κακές γλώσσες κι ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος (που είχε προγραμματίσει να θέσει πριν δυο μήνες το συγκεκριμένο ερώτημα στη Βουλή αλλά τελικά δήλωσε κώλυμα…) υπαινίσσονται ότι η ποσότητα προσαρμόστηκε προκειμένου, πολλαπλασιαζόμενη επί την τιμή της απευθείας ανάθεσης, να δίνει (μαντέψτε) το ποσό του προϋπολογισμού που προοριζόταν για χαρτί…
Επίσης, ούτε λόγος δεν έγινε για την αξιοποίηση των 5.000 τόνων χαρτιού που βρίσκονταν αποθηκευμένοι στα υπόγεια του Ο.Ε.Δ.Β..
Από τα 5.000.000 σχολικά βιβλία που ήδη υπήρχαν (!) τα 3.000.000 πουλήθηκαν στην Κύπρο (πού να πήγε το παραδάκι;) και τα υπόλοιπα 2.000.000 στα ελληνικά βιβλιοπωλεία για την εξυπηρέτηση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων…
Κι ενώ, σε ό,τι αφορά τα φετινά βιβλία, όλες οι συμβάσεις έχουν παγώσει, το ΙΤΥΕ «Διόφαντος», προνομιούχο τέκνο της κυρίας Άννας με έδρα την Πάτρα,  προεισέπραξε στα τέλη του Σεπτέμβρη 25.800.000 ευρώ για τα βιβλία του 2012….Ήμαρτον!
Την παραπάνω διαδικασία ανέλαβε να εποπτεύσει, όχι κάποιο προβλεπόμενο όργανο της Πολιτείας, αλλά ιδιώτης δικηγόρος… Πώς μπαμπά; Με απευθείας ανάθεση παιδί μου…
Ο «Διόφαντος» επιπλέον ήταν που επέλεξε κατόπιν «διαπραγμάτευσης» (άλλα λόγια να αγαπιόμαστε αλλά πρόκειται πάλι για την προσφιλή συνοπτική τακτική) την εταιρία που παρήγαγε τα cd…
Τέλος, (η χαριστική βολή) στο «Διόφαντο» έχουν γίνει πολυάριθμες προσλήψεις παιδιών του υπουργείου χωρίς κανέναν απολύτως διαγωνισμό…
Φρίξατε ή όχι ακόμα;;;;
Κατόπιν όλων αυτών και εφόσον δεν υπάρξουν τεκμηριωμένες απαντήσεις από πλευράς υπουργείου, ευχόμεθα από καρδιάς, ο Διόφαντος να γίνει Διο- φάντης Μπαστούνι για την περαιτέρω πορεία της υπουργού…


πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ