Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Για να πάρεις πάσο πρέπει να κάνεις δήλωση νομιμοφροσύνης

πηγή: Εφημερίδα Κόντρα

Ξεσαλωμένη εντελώς η Διαμαντοπούλου, όχι μόνο παρέδωσε την έκδοση του πάσο σε ιδιωτική εταιρία και φορτώνει το κόστος στους φοιτητές, αλλά επιπλέον απαιτεί από κάθε φοιτητή ή φοιτήτρια και δήλωση νομιμοφροσύνης, προκειμένου να πάρει το πάσο. Δήλωση υποταγής στο νόμο-έκτρωμα που βάζει ταφόπλακα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για μια πρόκληση, που γίνεται πιο ιταμή καθώς αναπτύσσεται σε μια περίοδο που οι περισσότερες σχολές της χώρας βρίσκονται υπό κατάληψη και το φοιτητικό κίνημα αγωνίζεται για την κατάργηση του νόμου.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές καλούνται να δηλώσουν, μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης που υποβάλλουν, ότι «αποδέχονται αυτόματα» ως όρο τον ανώτατο χρόνο σπουδών, όπως αυτός ορίζεται από το νέο νόμο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χορήγησης του πάσο, που κατασκεύασε το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, με την τεχνική υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΕΔΕΤ ΑΕ).

Ο ανώτατος χρόνος σπουδών (ν+2 έτη για τους φοιτητές πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου, 2ν έτη για τους φοιτητές μερικής φοίτησης του πρώτου κύκλου, όσα έτη σπουδών απαιτούνται με βάση τα προγράμματα σπουδών για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του δεύτερου κύκλου, 4 έτη σπουδών για τους φοιτητές του τρίτου κύκλου) είναι ένα από τα βασικά αγκωνάρια του νόμου. Το σκηνικό τρόμου που στήνει, επιβάλλοντας σιγή νεκροταφείου και διαμορφώνοντας φοιτητές-στρατιωτάκια, αυριανούς πειθήνιους και υποταγμένους στο κεφάλαιο εργαζόμενους, ταιριάζει γάντι με το μοντέλο του ιδιωτικοποιημένου πανεπιστήμιου, του πανεπιστήμιου-επιχείρηση που επιβάλλει ο νόμος.

Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι η τούτη η παράμετρος, που τίθεται ως αναγκαίος όρος για την απόκτηση του πάσο, είναι αντικειμενικά περιττή. Αρκεί δηλαδή μια αίτηση του φοιτητή με τα στοιχεία του, για να του χορηγηθεί το πάσο, αφού οι Γραμματείες των Τμημάτων διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία των φοιτητών τους και μπορούν να κάνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των «δικαιούχων», ενώ το κράτος και οι διοικήσεις, έχοντας το μαχαίρι και το πεπόνι, μπορούν να διακόψουν τις «παροχές» προς τους φοιτητές, σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίζονται στο «ναό της δημοκρατίας» (άλλωστε αυτό γινόταν απρόσκοπτα ως τώρα, σε συνθήκες άπνοιας του φοιτητικού κινήματος). Γιατί, λοιπόν, η Διαμαντοπούλου απαιτεί τώρα, επιπλέον, μια τέτοια δήλωση αποδοχής του νόμου, για τη διεκπεραίωση μιας διαδικασίας, της οποίας τον έλεγχο (ώστε να μην υπάρξουν «σπατάλες», όπως ισχυρίζεται, και το πάσο να μην πάει σε μη δικαιούχους) μπορεί να πετύχει με άλλο τρόπο; Γιατί επιδιώκει να προκαλέσει τους φοιτητές, τη στιγμή που αυτοί βρίσκονται ήδη στο δρόμο και έχουν βάλει λουκέτο στα Πανεπιστήμια, απαιτώντας την κατάργηση του νόμου-έκτρωμα, διακινδυνεύοντας να πυροδοτήσει επιπλέον σφοδρές αντιδράσεις;

Γιατί θέλει να εξευτελίσει το φοιτητικό κίνημα. Γιατί θέλει να τρομοκρατήσει τους φοιτητές. Γιατί θέλει να στείλει το μήνυμα πως είναι η σιδηρά κυρία της εκπαίδευσης, που γ… και δέρνει. Γιατί επιδιώκει να στείλει το μήνυμα στους φοιτητές πως ο αγώνας τους είναι ανώφελος και πως καλό είναι αυτοί να σκύψουν το κεφάλι.

Απέναντι σε τούτη την επαίσχυντη προσπάθεια της υπουργού Παιδείας οι φοιτητές πρέπει να στήσουν ατσάλινο τείχος. Είναι τίτλος τιμής για το αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα να μην υποκύψει και να μην υπογράψει τούτες τις αισχρές δηλώσεις νομιμοφροσύνης. Διαφορετικά, είναι σαν να αποδέχεται ότι ο νόμος είναι θέσφατο και δεν έχει το δικαίωμα να τον προσβάλλει. Το πάσο είναι δικαίωμα των φοιτητών, είναι ένα μικρό κομμάτι, από την κουρελιασμένη δωρεάν Παιδεία. Το’ χει πληρώσει η εργαζόμενη κοινωνία, οι οικογένειές τους, με το αίμα τους. Δεν τους κάνει, λοιπόν, χάρη κανείς. Γι’ αυτό και η Διαμαντοπούλου δε νομιμοποιείται να τους το κοστολογήσει ούτε καν με 2,46 ευρώ για να το αποκτήσουν, όπως προβλέπει το νέο πρόγραμμα έκδοσής του.

Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να αποδείξει ότι δρα «νόμιμα» (ισχυρίζεται ότι «με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών, το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας - ΕΔΕΤ διενήργησε μειοδοτικό διαγωνισμό με κύριο ζητούμενο πρωτίστως τη χαμηλότερη τιμή και δευτερευόντως το μεγαλύτερο δίκτυο σημείων διανομής σε όλη την Ελλάδα. Νικητής του διαγωνισμού υπήρξε η ΕΒΕΚ ΑΕΒΕ - Ελληνική Βιομηχανία Εξυπνων Καρτών (κάρτες κινητών, τηλεκάρτες, κάρτες εισόδου). Η ΕΒΕΚ έχει ως υποεργολάβο το δίκτυο καταστημάτων «Γερμανός», μέλος του Ομίλου ΟΤΕ), η ουσία, όμως αυτής της επιλογής δεν αλλάζει. Και η ουσία είναι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου Πανεπιστήμιου, με την παράδοση πλευρών του στους αετονύχηδες του είδους.

Τα παραπάνω αποτελούν και μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει με όλη τη λεγόμενη «φοιτητική μέριμνα» (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα). Για να πετύχει το σκοπό του, το υπουργείο Παιδείας, επιδίδεται ήδη σε μια γκεμπελική προπαγάνδα, που αναπαράγεται από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Δηλώνει ότι ενώ οι «ενεργοί φοιτητές» που δικαιούνταν πάσο το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 ήταν 364.380, στάλθηκαν στα ιδρύματα 505.000 πάσο, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Επιδιώκει μ’ αυτό τον τρόπο να συκοφαντήσει την έως τώρα διαδικασία απόδοσης του πάσο, να νομιμοποιήσει τον ασφυκτικό περιορισμό του, μέσω της παράδοσής του σε ιδιωτική εταιρία και της ηλεκτρονικής υποβολής της σχετικής αίτησης από τους φοιτητές για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα χορήγησής του, και να αποσιωπήσει το γεγονός ότι εκβιάζει τους φοιτητές να αποδεχτούν το νέο νόμο-πλαίσιο, υπογράφοντας δηλώσεις νομιμοφροσύνης (σημειώνεται ότι στη σχετική ηλεκτρονική αίτηση υπογραμμίζεται ότι αυτή υπέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν. 1599/1986).

Το κίνημα των «αγανακτισμένων» φοιτητών και η σημειολογική αντιστροφή του «Συντάγματος»

πηγή: Red Notebook

Του Νικόλα Βαγδούτη

Σκέψεις για την υπερπροβολή και την απήχηση των «ανεξάρτητων» φοιτητών

Το νέο πολιτικό συμβάν στο χώρο των Πανεπιστημίων λέγεται «Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Φοιτητών». Ένα φαινόμενο που στην αρχή φάνηκε περισσότερο ως πρωτοβουλία του συγκροτήματος Αλαφούζου, αλλά που πλέον είναι υπαρκτό στις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, όντας το υποκείμενο που κυρίως προσπαθεί να ανακόψει το φοιτητικό κίνημα. Το κύριο ερώτημα είναι το εξής: Σε ποια βάση συγκροτείται η πολιτική επιρροή της πρωτοβουλίας αυτής και πώς πρέπει το φοιτητικό κίνημα, και δη η Αριστερά, να το αντιμετωπίσει πολιτικά;

Νομίζω ότι η συγκρότηση και παρουσίαση των «ανεξάρτητων φοιτητών» παρουσιάζει αναλογίες με την αρχική φάση του «Συντάγματος». Οι αναλογίες αυτές έχουν να κάνουν με την υπερπροβολή της ανεξάρτητης-ακομμάτιστης μορφής των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών επί του υπόρρητου ιδεολογικού τους περιεχομένου - ενός περιεχομένου που, ωστόσο, είναι εντελώς αντίθετο από αυτό που το Σύνταγμα πήρε στην ύστερη φάση του. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το Σύνταγμα προέβαλε τελικά ως κυρίαρχο ιδεολογικό σύνθημα τη μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας στην «κυρίως» πολιτική («πραγματική δημοκρατία»), η πρωτοβουλία των «ανεξάρτητων φοιτητών», με το αίτημα «θέλω μόνο να σπουδάσω, η πολιτική δεν έχει χώρο στο πανεπιστήμιο», προτάσσει το ακριβώς αντίθετο ιδεολογικό αίτημα: αυτό της εκχώρησης των αποφάσεων, όχι μόνο αυτών που σχετίζονται με την κυρίως πολιτική, αλλά ακόμη και εκείνων που αφορούν την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, σε ειδικούς.

Αν ισχύουν αυτά, ο μόνος τρόπος που έχει το φοιτητικό κίνημα να σταθεί ηγεμονικά απέναντι σε τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες είναι να επικεντρωθεί και να αντιπαρατεθεί στο ιδεολογικό τους αίτημα, επαναφέροντας στο επίκεντρο τη συζήτηση για τον μη ουδέτερο ρόλο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επαναδιατυπώνοντας την αντίληψή μας για τη δημοκρατία.

***

Όπως έχει αναπτυχθεί και προηγούμενα στο Red Notebook [1], το Σύνταγμα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό του την ανάδειξη ενός πολιτικού υποκειμένου, το οποίο σε μια πρώτη φάση διεκδικούσε απλώς την είσοδό του στην πολιτική και τη δημόσια σφαίρα με όρους άρνησης, χωρίς δηλαδή ένα από τα πριν καθορισμένο και συγκεκριμένο πολιτικό στόχο, αίτημα ή στρατηγική. Αν όμως αυτό το «queer» υποκείμενο, το υποκείμενο χωρίς συγκροτημένη ταυτότητα, δεν είχε εξαρχής συγκεκριμένη πολιτική αιτηματολογία, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν tabula rasa. Η μεγάλη πολιτική επιρροή του βασίστηκε στην αγανάκτηση απέναντι στην επιδείνωση των υλικών όρων ζωής των εργαζομένων, αλλά και σε μεγάλο βαθμό στην αντι-κομματική μορφή του, που συγκροτούσε από την πίσω πόρτα μια νέα εθνική αφήγηση απέναντι στους «τριακόσιους προδότες».

Από την άλλη πλευρά, η πολιτική κατεύθυνση που πήρε σε δεύτερο χρόνο το Σύνταγμα (η υιοθέτηση ενός ταξικά μεροληπτικού λόγου, μιας αριστερής συνθηματολογίας και η σύνδεση με τα συνδικάτα), χάρη και στην ανάμειξη της οργανωμένης αριστεράς στο εγχείρημα, αλλά και η σαφέστερη αντικυβερνητική πολιτική του στοχοθεσία απέδειξαν ότι η άρνηση είναι δυνατό να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την αποδέσμευση των υποτελών από τη «νομοτέλεια» του υπάρχοντος – με άλλα λόγια, ένα βήμα προς την επανατοποθέτησή τους στη λογική της υπεράσπισης των ταξικών τους συμφερόντων. Όπως σημειώνει ο Κ. Δουζίνας, «το να λες «όχι», «φτάνει πια», «μέχρι εδώ και μη παρέκει», όχι μόνο δεν είναι απολίτικο, αλλά αποτελεί τη βάση της κλασικής αριστερής πολιτικής: η άρνηση ήταν πάντα το πρώτο βήμα της διαλεκτικής σύνθεσης και υπέρβασης» [2].

Τελεσίγραφο από τα ΤΕΙ

πηγή: Ελευθεροτυπία

Για «ανοιχτά ιδρύματα σε μη λειτουργία» μιλούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ και εκπέμπουν για ακόμη μία φορά σήμα κινδύνου για το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η δραστική μείωση του έκτακτου προσωπικού αμέσως μετά την άγρια περικοπή των προϋπολογισμών.
Ηδη το ΤΕΙ Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, προειδοποιεί με αναστολή λειτουργίας αν το υπουργείο Παιδείας «δεν αντιμετωπίσει άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι επανειλημμένες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και δαπανών», ενώ οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ αποφάσισαν κινητοποιήσεις στις 5 και 9 Οκτωβρίου.
Ο ελάχιστος αριθμός πιστώσεων που μόλις εγκρίθηκαν για συμβασιούχους και έκτακτους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (250 και 1.300 αντιστοίχως) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων, καθώς οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Η μείωση έχει φτάσει σε αρκετές περιπτώσεις έως 70% και 80%. «Θέλουμε να προλάβουμε τις δυσμενείς καταστάσεις και όχι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις» επισημαίνει η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ στην επιστολή-έκκληση που έστειλε στην υπουργό Παιδείας, προκειμένου να συναντηθούν και να συζητήσουν τα οξύτατα πλέον προβλήματα των ιδρυμάτων. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΤΕΙ λόγω του νέου νόμου, είναι αρνητική και έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα. Η χρηματοδότηση των ΤΕΙ και ο αριθμός των εκτάκτων όπως καθορίστηκε με την ΠΥΣ δεν συνηγορούν υπέρ της απρόσκοπτης εκπαιδευτικής λειτουργίας τους. Μιλάμε πλέον για ανοιχτά ΤΕΙ σε μη λειτουργία. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τους, όταν αυτές αντιστοιχούν σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτόν που καθορίστηκε».
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Νίνος σε πολύ πιο σκληρούς τόνους κατηγορεί την υπουργό, η οποία παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ιδρυμάτων «εμμένει σε αποφάσεις που προκαλούν σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα», και ρωτά για την τύχη του (ανενεργού) ειδικού κωδικού στον προϋπολογισμό κάθε ιδρύματος σχετικά με τα κονδύλια για το έκτακτο προσωπικό. Η περίπτωση πάντως του ΤΕΙ Αθήνας είναι ενδεικτική. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, φιλοξενεί 28.000 φοιτητές, ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά 60% και φέτος εγκρίθηκαν για το ίδρυμα μόλις εννέα θέσεις επιστημονικού προσωπικού.

Νέο συλλαλητήριο
Χθες φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο στο οποίο έχουν προαναγγείλει τη συμμετοχή τους και μαθητές. Στις διαδηλώσεις της 5ης Οκτωβρίου πάντως όλη η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας απ' όλες τις βαθμίδες θα είναι παρούσα. Ολοι οι κλάδοι έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, μαζί φοιτητές και μαθητές. 

Σχόλιο: Ιδού οι ανοιχτές σχολές της κυβέρνησης....

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Μαθητική "εξέγερση" με καταλήψεις σε 600 σχολεία

πηγή: Αυγή

Με εισαγγελείς, αστυνομία και αυτόφωρα κατά των μαθητών επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη μαθητική εξέγερση, καθώς οι καταλήψεις των μαθητών ξεπέρασαν τις 600. Η κυβέρνηση έθεσε σε κίνηση τη μηχανή της καταστολής από το πρωί, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται και έχουν το χρώμα του αίματος. Υποδιευθυντής Λυκείου στην Αττική τραυμάτισε σοβαρά μαθήτρια, ενώ σε Γυμνάσιο γονέας κτύπησε με τον κόπτη που κρατούσε μαθητή που συμμετείχε σε κατάληψη. Τα παραπάνω καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι στα κρούσματα βιαιοπραγίας είναι πάμπολλα». Τόσα που «η Ομοσπονδία μας αδυνατεί να τα καταγράψει».
Μέχρι χθες, πρωταγωνιστές στο σκηνικό της βίας που στήνει η κυβέρνηση στα σχολεία είναι «αγανακτισμένοι» γονείς και «θερμόαιμοι» διευθυντές. Από σήμερα, αναλαμβάνει δράση και η αστυνομία! Η υπουργός Παιδείας, με διάγγελμά της, μέσω Flash, προειδοποίησε με κυρώσεις τους διευθυντές των σχολείων που δεν θα γίνουν παιδονόμοι. Όπως δήλωσε, «οι διευθυντές των σχολείων έχουν ευθύνη απέναντι στη δημόσια περιουσία και οφείλουν να λειτουργούν σύννομα. Οι διευθυντές οφείλουν αμέσως να ειδοποιούν τις αρχές γιατί οι καταλήψεις ενέχουν κινδύνους».

Αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση

Το κρεσέντο του αυταρχισμού λαμβάνει νέες διαστάσεις μετά τη χθεσινή εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, που θεωρεί «αυτονόητη την εισαγγελική παρέμβαση μέσω των αστυνομικών δυνάμεων» στις καταλήψεις, «τόσο για τη βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και για την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους». Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποδίδει τις καταλήψεις «σε οργανωμένες μειοψηφίες που παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού», ενώ τις ταυτίζει με καταστροφές και κλοπές από εξωσχολικούς, οι οποίοι «παρεισφρύουν τις νυχτερινές ώρες» στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Στο «κατηγορώ» του κ. Τέντε περιλαμβάνεται και η διαπίστωση ότι «οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων, ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή».
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι συμπεριφορές αυτές κατά τη διάρκεια των καταλήψεων λαμβάνουν τη μορφή ποινικά κολάσιμων πράξεων, όπως είναι της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής. Ο κ. Τέντες στην εγκύκλιό του υπενθυμίζει ότι τα εγκλήματα αυτά διώκονται αυτεπάγγελτα και συστήνει στις εισαγγελικές αρχές «να ζητούν τη συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις»! Για την πάταξη των... απλών καταλήψεων δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από μια απλή δήλωση του διευθυντή κάθε σχολείου, σύμφωνα με την εγκύκλιο Τέντε.

Και γονείς στον τοίχο

Η ποινικοποίηση των καταλήψεων θα φτάσει και στα Αυτόφωρα. «Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών», αναφέρει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά συνιστά στους εισαγγελείς να αποφεύγουν την αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών. Όμως ανοίγει δρόμο και για τη δίωξη γονιών, καθώς ζητάει «σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς τους».
Κύκλοι της Εισαγγελίας «κάρφωναν» το υπουργείο Παιδείας λέγοντας ότι έχει ζητηθεί εδώ και ημέρες η λίστα των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί.
Ήδη η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελ. Ράικου, έδωσε εντολή στα αστυνομικά τμήματα να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις που διαπράττονται αυτεπάγγελτα διωκόμενα αδικήματα, ενώ είναι πλέον ανοικτή, όπως δηλώνουν εισαγγελείς, και η επέκταση των παρεμβάσεων κατά των καταλήψεων στα πανεπιστήμια.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ανοικτή επιστολή προς τις νεοεισαχθείσες φοιτήτριες και τους νεοεισαχθέντες φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ανοικτή επιστολή
προς τις νεοεισαχθείσες φοιτήτριες και τους νεοεισαχθέντες φοιτητές
της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.

Αγαπητές φοιτήτριες, Αγαπητοί φοιτητές,

Καταρχάς θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την εισαγωγή σας στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχετε εισαχθεί σε μία ιστορική σχολή της χώρας, μία εκ των τεσσάρων πρώτων που ιδρύθηκαν το 1836. Από την ίδρυσή της και μέχρι σήμερα η Σχολή μας προσφέρει υψηλής ποιότητας παιδεία στους φοιτητές της, προάγει τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της χώρας μας.
Η εισαγωγή σας στο Πανεπιστήμιο συμπίπτει με την ψήφιση του νόμου 4009/2011 για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο νόμος αυτός έχει προκαλέσει, ως γνωστόν, την έντονη αντίδραση του συνόλου σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία και καταβάλλει έντονες προσπάθειες για τη μη εφαρμογή του. Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας ενημερώσουμε για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτός ο νόμος για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και την ποιότητα των σπουδών σας.
Επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο της άμεσης επικοινωνίας μαζί σας, διότι επί ένα έτος το Υπουργείο Παιδείας και τα Μ.Μ.Ε. έχουν αποδυθεί σε μια, άνευ προηγουμένου, ενορχηστρωμένη εκστρατεία απαξίωσης και δυσφήμησης του ελληνικού Πανεπιστημίου, χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα αντίλογου από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας. Συστηματικά υποτιμώνται: α) το διδακτικό και ερευνητικό έργο που μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες επιτελείται στα Πανεπιστήμια της χώρας, β) η διεθνής επιστημονική παρουσία των Ελλήνων ακαδημαϊκών δασκάλων, γ) η άρτια επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων μας, χάρη στην οποία διακρίνονται στις μεταπτυχιακές τους σπουδές σε φημισμένα ιδρύματα του εξωτερικού και πολλοί/πολλές εξ αυτών σταδιοδρομούν με επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Επισημαίνουμε, λοιπόν, ότι ο νέος νόμος:
Αγνοεί παντελώς τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για ουσιαστική μεταρρύθμιση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, τέτοια που χρειάζεται πραγματικά η ελληνική κοινωνία.
Σχεδιάστηκε βιαστικά και περιέχει αντιφάσεις, ανατροπές και διαπιστωμένες από έγκριτους συνταγματολόγους αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, οι οποίες τον καθιστούν ανεφάρμοστο.
Επιφέρει σαρωτικές αλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε πρακτικές που ακυρώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θεσσαλονίκη: Δολοφονική καταστολή στη φοιτητική πορεία

πηγή: alterthess

Στο Αγ. Βενιζέλου παραμένει μεχρι και αυτή την ώρα η φοιτητική πορεία που χτυπήθηκε δολοφονικά, άγρια, αναίτια και βίαια από τις δυνάμεις καταστολής. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ και η πολιτική ηγεσία του υπ. Προστασίας του πολίτη ήταν αποφασισμένοι να επιτεθούν στη φοιτητική  πορεία προκειμένου να εφαρμόσουν το δόγμα "όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος". Αφού δεν έπιασαν οι απειλές και οι εκβιασμοί του υπ. Παιδείας για την εξεταστική και το εξάμηνο των φοιτητών, η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι το χαρτί της καταστολής.

Το χρονικό
Στις 12 ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων στο Πολυτεχνείο.
13.00: Κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται στο Πολυτεχνείο με βάση το κάλεσμα του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων
13.30: Η πορεία θα ξεκινήσει σε λίγο και θα ενωθεί με όσα σχολεία παραμένουν στο δρόμο
13.45: Η πορεία ξεκίνησε πριν από λίγο κι έχει περίπου χίλια άτομα. Έστριψε από την Αγγελάκη κι έχει σταθεί έξω από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έγινε παρέμβαση στον FM100.
14.00: Τα μπλοκ έχουν αποχωρήσει από τους σταθμούς και κατευθύνονται προς την Τσιμισκή.
14.41: Στην οδό Τσιμισκή με Ναυαρίνου βρίσκεται η πορεία αυτή τη στιγμή ενώ προκλητική είναι η στάση της αστυνομίας τη τελευταία ώρα αφού προσπαθεί συνεχώς να περικυκλώσει στο πλάι και πίσω το φοιτητικό μπλοκ. Οι φοιτητές μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει να εμποδίσουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ να προσεγγίοσυν τη πορεία.
15.20: Η πορεία έχει σταματήσει στην οδό Τσιμισκή στο ύψος της Αριστοτέλους υπό τον ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας. Η προκλητική στάση και πίεση των αστυνομικών δυνάμεων συνοδεύεται κι από απειλές ότι η πορεία θα διαλυθεί με τη βία. Οι φοιτητές έχουν σχηματίσει αλυσίδες.
15.22: Οι δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποιούν επίθεση με χημικά, κρότου λάμψης και βίαια χυπήματα των γκλοπς στην φοιτητική πορεία προκειμένου αυτή να διαλυθεί.
15.26: Συνεχίζονται οι επιθέσεις της αστυνομίας με κρότου λάμψης, δακρυγόνα και γκλόμπ. Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας  χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι από αστυνομικούς και τη παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σημειώνεται ότι η επίθεση της αστυνομίαςήταν απολύτως αναίτια και άκρως βίαιη.
15.35: Η πορεία έχει ανασυγκροτηθεί στο ύψος της οδού Αγ. Σοφίας.
15.40: Η πορεία κατευθύνεται από την Αριστοτέλους προς την Εγνατία και το άγαλμα Βενιζέλου ενώ είναι πλαισιωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δικύκλων των ομάδων "Ζ" και "Δ".
16.15: Η πορεία κατέληξε στο 'Αγαλμα του Βενιζέλου όπου και θα παραμείνουν τα φοιτητικά μπλοκ μέχρι τη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων, των εργαζομένων και των συνελεύσεων γειτονιάς.
16.30: Πριν λίγη ώρα η αστυνομία προσήγαγε ένα φωτογράφο επειδή έπαιρνε πλάνα από τις διμοιρίες των ΜΑΤ στο τμήμα Λ. Πύργου.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Higher education white paper is provoking a winter of discontent

πηγή: The Guardian

As they publish their own 'alternative white paper' for higher education, academics claim the government's plans are fundamentally misguided

Hundreds of academics have signed a document, published today, that warns of dire consequences should the government's white paper on higher education become law.
The document, In Defence of Public Higher Education, endorsed by a wide range of prominent academics, including Stefan Collini, of Cambridge University, and Howard Hotson, of Oxford, offers an alternative to the government's vision for the sector in the form of nine propositions about higher education's value to society. Drawing on recent research, it also argues that the changes proposed are based on ideology rather than financial necessity, and will make no lasting savings.
Campaigners hope it will lead to an autumn of debate and protest over the white paper's proposals, which are due to come into effect next year. "The hope would be that it provides a well-formulated agenda on the future of higher education, in contrast to the one the government has railroaded through," says Simon Szreter, professor of history and public policy at the University of Cambridge, who helped to draw up the document. "It is a counter to the breathtaking speed of the government programme and its reliance on an atrociously flimsy document, the Browne Review."
Today's publication argues that the Independent Review of Higher Education Funding, chaired by former BP chief executive Lord Browne of Madingley, and the subsequent white paper, completely ignore the public value of higher education, concentrating instead on "the private benefits to individuals in the form of higher earnings deriving from investment in their human capital, and to the 'knowledge economy' in terms of product development and contribution of economic growth".
It suggests that this focus on students as consumers attacks the very values the prime minister believes would reverse the "moral decline" blamed for the recent riots.
And it accuses the mission groups representing different kinds of universities, including the Russell Group and the 1994 Group of leading research universities, of lack of leadership and of failing to defend the values of public higher education while for-profit providers have successfully lobbied for their own interests.
Nearly 400 academic campaigners, members of professional bodies such as the British Philosophical Association, and individuals have signed the "alternative white paper", which was drawn up over the summer by a working group led by John Holmwood, professor of sociology at the University of Nottingham and founder of the Campaign for the Public University.
He says: "The people signing up are very senior academics. They are saying, 'At last there is a voice talking about public higher education and something other than questions of economic expediency'."
The document's nine propositions are that higher education has public as well as private benefits and these public benefits require financial support; that public universities are necessary to build and maintain confidence in public debate; that public universities have a social mission and help to ameliorate social inequality; that public higher education is part of a generational contract in which an older generation invests in the wellbeing of future generations; that public institutions providing similar programmes of study should be funded at a similar level; that education cannot be treated as a simple consumer good; that training in skills is not the same as university education – something the title of a university should recognise; that a university is a community made up of different disciplines and of different activities of teaching, research and external collaboration; and finally that universities are not only global institutions, but also serve their local and regional communities.

Στον ... «Γερμανό» για φοιτητικό πάσο

πηγή: avgi.gr

Στα καταστήματα «Γερμανός» στέλνει το υπουργείο Παιδείας τους φοιτητές για να προμηθευτούν το φοιτητικό τους πάσο, που πλέον θα είναι ηλεκτρονικό. Και βεβαίως ο «Γερμανός» δεν αναλαμβάνει «δωρεάν» αυτή «τη χρονοβόρα διαδικασία», όπως τη χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας. Για κάθε πάσο, η εν λόγω εταιρεία θα εισπράττει 2,46 ευρώ. Η κυβέρνηση δεν τσιγκουνεύεται το χρήμα όταν πρόκειται να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα. Όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά τσιγκούνα με τις κοινωνικές παροχές στερώντας το πάσο από 140.000 φοιτητές!
Η εφαρμογή του νόμου, που σταδιακά καταργεί κάθε φοιτητική μέριμνα, αρχίζει από το πάσο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αιτήσεις για πάσο μπορούν να υποβάλουν οι φοιτητές πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, αρκεί να μην είναι ήδη κάτοχοι τίτλου για τον κύκλο σπουδών με βάση τον οποίον αιτούνται και να μην έχουν ξεπεράσει τα κανονικά έτη σπουδών! Για τους προπτυχιακούς το ν+2.  Αν ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, και τη ρετσινιά του αιώνιου θα έχουν, αλλά και χωρίς πάσο θα μείνουν σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, που πολλοί νέοι δεν έχουν χρήματα ούτε για τα εισιτήριά τους. Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο Παιδείας υπολογίζει ότι θα εκδοθούν 364.380 δελτία έναντι 505.000 που είχαν σταλεί πέρυσι στα ιδρύματα. Οι «φωστήρες» του υπουργείου Παιδείας υπολογίζουν ότι θα γλιτώσουν 1 εκ. ευρώ, που μπορεί, λέει, να διατεθεί σε άλλες δραστηριότητες, «τόσο από τα ιδρύματα και την πολιτεία όσο και από ιδιώτες». Η εταιρεία «Γερμανός» πάντως θα κερδίσει σχεδόν 1 εκ. ευρώ από τη διανομή των πάσο.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ανάθεση μιας δημόσιας λειτουργίας σε ιδιωτική επιχείρηση, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι δεν έκανε το ίδιο συμφωνία με το δίκτυο καταστημάτων «Γερμανός», αλλά το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας διενήργησε μειοδοτικό διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε η ΕΒΕΚ ΑΕΒΕ - Ελληνική Βιομηχανία Έξυπνων Καρτών (κάρτες κινητών, τηλεκάρτες, κάρτες εισόδου). Η ΕΒΕΚ έχει ως υπεργολάβο το δίκτυο καταστημάτων «Γερμανός». Άρα φτάσαμε στο ίδιο αποτέλεσμα.
Οι φοιτητές θα μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση καθ' όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2011-12. Το πάσο θα βρίσκεται στο σημείο παράδοσης εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης του φοιτητή από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.

Εγώ ήμουν η αυγοβόλος

πηγή: αυγοβολές

Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να συνεχίσω αυτή την ιστορία αυγοβολής που έλαβε χώρα ένα κυριακάτικο πρωινό (25/9/2011) στη μαρίνα Ρεθύμνου με δράστρια εμένα και θύμα τον κ. Όθωνα, βουλευτή Ρεθύμνου και υφυπουργό Δήθεν Προστασίας του Πολίτη. Αλλά φαίνεται πως τη συνεχίζει ο ίδιος ο κ. Όθωνας έχοντας υποβάλει μήνυση εναντίον μου για προσβολή της τιμής του (και επιπλέον δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης εν ολίγοις επιφυλάσσεται να μου ζητήσει χρήματα στο μέλλον!!!). Προβληματίστηκα επίσης για το ύφος που θα ήθελα να έχει ένα τέτοιο κείμενο: χιουμοριστικό ή σοβαρό; Η υπόθεση έχει και τα δύο, επομένως το ίδιο θα συμβεί και στο κείμενο.
Την Κυριακή το πρωί ο κ. Όθωνας ήρθε να μας μιλήσει για την αξία του ποδηλάτου στη ζωή μας! Ενώ καταποντίζεται η χώρα, ο εκπρόσωπος του Ρεθύμνου θεώρησε ότι αυτός ήταν ο καταλληλότερος τρόπος να πλησιάσει τους ψηφοφόρους του σε αυτές τις δύσκολες ώρες που κρίνεται η αξιοπιστία της κυβέρνησης. Ίσως βέβαια να ήταν όντως ο καταλληλότερος να το κάνει, καθώς μας έχουν κάνει τη ζωή ποδήλατο. Ίσως ήγγικεν η ώρα να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ποδηλάτου στη ζωή μας, γιατί σύντομα δεν θα υπάρχουν λεφτά για βενζίνη και για τέλη κυκλοφορίας. Θεώρησα τουλάχιστον προκλητική αυτή την επιλογή του η οποία και προκάλεσε τη δική μου αντίδραση. Και είπα αφού μπήκα στο χορό να χορέψω λίγο ακόμη. Άλλωστε εγώ δεν έχω τίποτα για να το χάσω.

Σπάμε το τείχος της σιωπής! Όλο το χρονικό της κινητοποίησης στη ΝΕΤ

πηγή: edopolytexneio.gr

Το πλήρες χρονικό της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν φοιτητές στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ υλοποιώντας την απόφαση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.
Όλα όσα επί ένα μήνα δεν δείχνουν τα κανάλια για το κίνημα των 300 καταλήψεων ενάντια στον νόμο πλαίσιο Διαμαντοπούλου.
Όλα τα ψέμματα και οι δήθεν δεσμεύσεις της διεύθυνσης της ΕΡΤ μπροστά στην κάμερα για να πείσουν τους φοιτητές ότι θα παιχτεί το ηχογραφημένο μήνυμα λίγο πριν «συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις».


Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ – Κοινός αγώνας φοιτητών/εργαζομένων!

πηγή: edopolytexneio.gr

Με την πρωινή του δήλωσή «Με εντολή πρωθυπουργού.», ο κ. Μόσιαλος έκανε φανερή την απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στην ΕΡΤ, με την οποία ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος, παρ’ όλες τις αντίθετες υποσχέσεις τους, «συμμορφώθηκαν προς τις υποδείξεις» και δεν μετέδωσαν τη δήλωση των φοιτητών στο τηλεοπτικό δελτίο των 12, χθες το βράδυ, παρόλο που είχε προαναγγελθεί.
     Η Διοίκηση της ΕΡΤ φανερά φιμώθηκε και σύρθηκε στις κυβερνητικές αξιώσεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο της, στην απαξίωση της ΕΡΤ και ρίχνοντας νερό στο μύλο του υπουργού, που θορυβημένος από τα γκάλοπ για την ΕΡΤ -όπου το 75% των πολιτών θεωρεί ότι είναι αξιόπιστη και δεν θέλει να κλείσει- βρήκε τον τρόπο να την πλήξει.
     Ο κ. Μόσιαλος αναιρεί τα ιδεολογήματά του περί δημόσιας (και όχι κυβερνητικής) κρατικής τηλεόρασης και επιβεβαιώνει, μη τηρώντας ούτε τα προσχήματα, ότι ο αποκλειστικός του σκοπός είναι να εκμηδενίσει την ΕΡΤ ως κανάλι πολυφωνίας και να την κάνει παράρτημα της κυβερνητικής πολιτικής.
     Εμείς, ως εργαζόμενοι, δε θα αφήσουμε η ΕΡΤ να χάσει τον πραγματικό δημόσιο χαρακτήρα της.
     Πιστεύουμε ότι τέτοιες πρακτικές κυβερνητικής παρέμβασης, δεν μπορούν να υφίστανται, κυρίως μετά τις δεσμεύσεις περί ανεξάρτητης και δημόσιας τηλεόρασης, του υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου. Του ανθρώπου δηλαδή που διόρισαν για να κομματιάσει όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον του δημόσιου φορέα. Του μόνου που μπορεί πραγματικά με τους ανθρώπους του, να αντισταθεί πλουραλιστικά, πολιτισμικά και πολιτιστικά, σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Γνώση, παιδεία, κοινωνία και κρίση-Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 19/9/11


Παραθέτουμε ηχητικά αρχεία από την εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 19/9/2011 οι σύλλογοι φοιτητών Ιατρικής, Βιολογικού και Φυσικού του Παν. Κρήτης με θέμα "Γνώση, παιδεία, κοινωνία και κρίση" και κεντρικό ομιλητή το Δ. Πατέλη, επίκουρο καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ακολουθούν τα ηχητικά αρχεία με τη βασική εισήγηση, τις τοποθετήσεις και ερωτήσεις που ακολούθησαν καθώς και το κλείσιμο που έγινε.


Δ. Πατέλης. Γνώση, παιδεία, κοινωνία και κρίση.

Download mp3
(μέγεθος αρχείου:20 Mb - διάρκεια: 60 λεπτά), online streaming

Δ. Πατέλης. Γνώση, παιδεία, κοινωνία και κρίση. Τοποθετήσεις, απαντήσεις.
Download mp3 (μέγεθος αρχείου: 13 Mb - διάρκεια: 38 λεπτά), online streamin


Download mp3 (μέγεθος αρχείου: 10 Mb - διάρκεια: 28 λεπτά), online streaming

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Νόμος-Πλαίσιο: Αλήθειες και ψέματα

πηγή: Παραλληλογράφος
του Πέτρου Παπαθανασίου


Για το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ταυτόχρονα ηχηρότατη αντίθεση από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Δυστυχώς, τα περισσότερα δεν ξεπέρασαν το επίπεδο του ευχολόγιου ή του κατηγορητήριου, βασισμένων περισσότερο στις εντυπώσεις, παρά στην ουσία και το περιεχόμενό του. Ενός νόμου, που ακριβώς επειδή αλλάζει εντελώς το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, θα πρέπει να διαβάσουμε σχολαστικά πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Παρακάτω, επιχειρείται μία όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη προσέγγιση του “νόμου Διαμαντοπούλου”, με στόχο την αποσαφήνιση της πραγματικότητας πάνω στα σημεία που επικεντρώνει την προσοχή του το ίδιο το υπουργείο, κατά τις επίσημες δηλώσεις του.

 

Το Πανεπιστήμιο παραμένει δημόσιο, δωρεάν για όλους τους Έλληνες

Αλήθεια: Όσο στο Σύνταγμα της Ελλάδας θα υπάρχει η παράγραφος 4 του Αρθρου 16 που ορίζει ότι “Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια”, το κράτος οφείλει να παρέχει την απαραίτητη χρηματοδότηση σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε να τηρεί τη συνταγματική αυτή υποχρέωση.

Ψέμα: Πέρα όμως από τη συνταγματική επιταγή, ο νόμος-πλαίσιο αφήνει κενά σε ό,τι αφορά τη επιβίωση των ιδρυμάτων. Από τη μία ορίζει τη δημιουργία ΝΠΙΔ που θα διαχειρίζονται τους οικονομικούς τους πόρους και θα αναζητούν πηγές χρηματοδότησης με διάφορους τρόπους (μεταξύ των οποίων και εμπορική εκμετάλλευση “προϊόντων διανοητικής ιδιοκτησίας”). Από την άλλη, η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την κάθε Ίδρυμα για το ύψος της χρηματοδότησης με βάση 4ετή σχεδιασμό, αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να δούμε σχολές να υπολειτουργούν ή ακόμη και να κλείνουν. Ακόμη όμως και το ίδιο του Υπουργείο Παιδείας τα μασάει ως προς το ποια βαθμίδα φτάνει η υποχρέωσή του για παροχή δωρεάν σπουδών. Έτσι, στην επίσημη ενημέρωση με τη μορφή ερωταπαντήσεων, το υπουργείο (ερωτ. 41) ισχυρίζεται ότι η υποχρέωσή του εξαντλείται στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών.
Σε αυτό το σημείο, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ήδη εμφανίζονται οι πρώτες περιπτώσεις δωρεάν (έως σήμερα) παροχών, για τις οποίες απαιτείται πλέον ένα μικρό αντίτιμο, όπως για παράδειγμα τα 2,5 ευρώ για την έκδοση του φοιτητικού πάσου. Επίσης, υπάρχουν φωνές που επισημαίνουν το ενδεχόμενο ύπαρξης μόνο ηλεκτρονικού συγγραμματος, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλη επιβάρυνση του φοιτητή αν πρέπει να το τυπώσει.

2η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ-25/9/2011

 
Δελτίο τύπου
Αθήνα, 25/9/2011
Χτες, Σάββατο 24/9, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 2η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ. Στο διάστημα της μιας εβδομάδας που μεσολάβησε από την 1η συνάντηση, η κυβέρνηση εισέπραξε την ηχηρή άρνηση της συντριπτικής πλειονότητας των Πρυτάνεων να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις συγκρότησης των εφορευτικών επιτροπών για την ανάδειξη των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, καθώς και την συνειδητή άρνηση συναδέλφων να συμμετέχουν σε αυτές. Η άρνηση αυτή αποτυπώνει την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ, φοιτητές, εργαζόμενοι) όπως εκφράστηκε με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις της (φοιτητικές καταλήψεις, απεργίες ΔΕΠ και εργαζομένων) και τις αποφάσεις των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών οργάνων της για την μη εφαρμογή του Ν.4009/2011 στην κατεύθυνση της κατάργησής του.
Η πρόθεση της Υπουργού να διορίσει η ίδια τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, οι απειλές για πάγωμα της χρηματοδότησης σε όσα Ιδρύματα δεν «συμμορφωθούν», καθώς και η απειλή επιβολής απώλειας εξεταστικών περιόδων και/ή εξαμήνων από το Υπουργείο, αποτελούν θεσμική εκτροπή, όπως πολύ σωστά αναφέρει η ομόφωνη απόφαση της Έκτακτης Συνεδρίασης των Πρυτανικών Αρχών που διεξήχθη στις 23/9 στο Λαύριο. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην Υπουργό ότι τα ακαδημαϊκά όργανα των πανεπιστημίων, στο πλαίσιο αυτοτέλειας των Ιδρυμάτων, ρυθμίζουν όλα τα ακαδημαϊκά ζητήματα, όπως είναι η εξεταστική περίοδος, τα πτυχία και το εξάμηνο.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση περικόπτει για πολλοστή φορά την ανεπαρκή χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, περιορίζει δραματικά τις πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες ΠΔ407/80 –οδηγώντας σε απολύσεις συναδέλφων-, καθυστερεί εδώ και χρόνια τον διορισμό εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, οδηγώντας η ίδια στην αδυναμία λειτουργίας και στο επί της ουσίας κλείσιμο των πανεπιστημίων.
Η κυβέρνηση με την γενικότερη πολιτική της οδηγεί τους εργαζόμενους σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν την ίδια πολιτική λιτότητας, περικοπής μισθών, κατάργησης δικαιωμάτων, απολύσεων, όπως αυτά υπαγορεύονται από το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ένα νέο πλήγμα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να εισαγάγει και στα ΑΕΙ το κοινωνικά ανάλγητο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, δρομολογώντας έτσι ουσιαστικά τη διαδικασία απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων στα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων Λεκτόρων και μη μονιμοποιημένων Επίκουρων Καθηγητών.
Με βάση τα παραπάνω η 2η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ κατέληξε ομόφωνα στα εξής:
  • Με συνέπεια και επιμονή συνεχίζει την προσπάθεια για την μη εφαρμογή του Ν4009/2011, μέχρι την κατάργησή του. Καλεί τους συναδέλφους να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στις διορισμένες από την Υπουργό εφορευτικές επιτροπές και να μην νομιμοποιήσουν την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή. Καλεί όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να αρνηθούν να συμβάλουν διοικητικά και οργανωτικά στην προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων.
  • Δηλώνει απερίφραστα ότι η πολιτική της εργασιακής εφεδρείας θα συναντήσει την καθολική και συντονισμένη αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ να αναλάβουν πρωτοβουλίες συντονισμού όλων των Συλλόγων εργαζομένων σε κάθε Ίδρυμα για την από κοινού αντίσταση απέναντι στο ενδεχόμενο εργασιακής εφεδρείας ή απόλυσης οποιουδήποτε εργαζόμενου στα πανεπιστήμια. Καλεί τα ακαδημαϊκά (Σύγκλητο) και τα συνδικαλιστικά (Συλλόγους) όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας να αποφασίσουν να μην παράσχουν στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για εργασιακή εφεδρεία, ούτε βέβαια να αποδεχθούν εργασιακή εφεδρεία ή απόλυση εργαζόμενου στα πανεπιστήμια.
  • Δηλώνει ότι η μισθολογική αφαίμαξη των πανεπιστημιακών δασκάλων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι νέες περικοπές μισθών και επιδομάτων, εξαθλιώνουν τους συναδέλφους, ειδικά των χαμηλών βαθμίδων, και αυτούς –τους συντριπτικά περισσότερους- που ζουν αποκλειστικά από τον μισθό τους. Καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεση τους στην μισθολογική τους εξαθλίωση.
Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τους πολύμορφους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας για δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό πανεπιστήμιο.
Καλούμε τους Συλλόγους ΔΕΠ να εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις εντάσσοντας σε αυτές και απεργιακό πρόγραμμα δράσης συμπεριλαμβάνοντας κατ’ ελάχιστο σε αυτό τις δύο εξαγγελθείσες γενικές απεργίες της 5ης και 19ης Οκτώβρη.

Αποφασίζουμε νέα συνάντηση το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Υπέρ καταλήψεων συνηγορία: Ανοιχτή επιστολή σε συναδέλφους και συναδέλφισσες

πηγή: avgi.gr
Του Κώστα Κωνσταντακόπουλου*

Αγαπητέ μου συνάδελφε,

Διάβασα με ενδιαφέρον το δημόσιο κείμενό σου, όπου, μαζί με άλλους συναδέλφους και συναδέλφισσες, τασσόσασταν ενάντια στις καταλήψεις. Υπάρχουν πράγματα στα οποία συμφωνούμε και πράγματα στα οποία διαφωνούμε. Δυστυχώς, για μένα, αυτά στα οποία συμφωνούμε είναι πολύ λίγα. Συμφωνούμε ότι οι καταλήψεις έχουν πολύ λίγο κόσμο. Διαφωνούμε όμως στο τι πρέπει να κάνουμε απέναντι σε αυτές. Ας αρχίσω με αυτά στα οποία διαφωνούμε.

Σκεφτόμουνα, διόλου τυχαίο, τις μέρες αυτές τον Μάη του ’68. Σήμερα τον δοξολογεί ολόκληρη η Αριστερά. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να τον δοξολογούν και φιλελεύθεροι στοχαστές ή ακόμα και ακροδεξιοί, εντάσσοντάς τον βέβαια στη δική τους οπτική. Ξέρεις πόσες αστοχίες των φοιτητών υπήρχαν τις μέρες εκείνες. Επίτρεψε μου να ασχοληθώ με μία μόνον από αυτές. Όταν ο Κον-Μπεντίτ και η παρέα του βγήκαν από τη Σορβόννη τιμωρημένοι από το πειθαρχικό, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν οι συγκεντρωμένοι απ’ έξω φοιτητές ήταν να στήσουν οδοφράγματα. Το ίδιο έκαναν και τις επόμενες μέρες. Δεν υπήρχε πιο αλλόκοτο πράγμα από αυτό. Όταν οι πρόγονοι τους επαναστάτες του 1848 η αργότερα, το 1871, στη διάρκεια της Παρισινής Κομμούνας, ύψωναν οδοφράγματα είχαν ως στόχο να εμποδίσουν τα άλογα των δυνάμεων καταστολής να τους προσεγγίσουν καθώς και τις σφαίρες που η τροχιά τους κινιόταν σε ευθεία γραμμή να τους πλήξουν. Το ’68 όμως η αστυνομία είχε αύρες στη διάθεση της και ο στρατός τανκς που κανένα οδόφραγμα δεν θα μπορούσε να τα σταματήσει, ενώ τα δακρυγόνα, έτσι όπως εκτοξεύονται, μπορούν να πλήξουν τους διαδηλωτές όσο ψηλό και να είναι το οδόφραγμα που έχουν σηκώσει. Επιπλέον, πολλές φορές στήνανε τα οδοφράγματα χωρίς να έχουν εξασφαλίσει πίσω τους δρόμους διαφυγής με αποτέλεσμα, μόλις η αστυνομία τα γκρέμιζε να τους λιανίζει με μια αγριότητα που ο μακαρίτης ο Ελεφάντης, αυτόπτης μάρτυρας, όταν τη συνέκρινε με αυτή των δικών μας, θεωρούσε τους Έλληνες συναδέλφους τους παιδιά της χορωδίας.

Απέναντι, λοιπόν, στους εξεγερμένους γάλλους φοιτητές του Μάη μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε δυο στάσεις. Η πρώτη είναι να τους οικτίρεις για την αφέλειά τους, η δεύτερη είναι να καταλάβεις ότι ακόμη και οι πιο πρωτοπόροι δεν ξεφεύγουν από ένα συλλογικό πολιτικό υποσυνείδητο που περιέχει μέσα του τις μνήμες επαναστατικών αναστατώσεων του παρελθόντος.

Πάμε στα δικά μας. Ας περιοριστώ στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Εξάλλου, οι έλληνες φοιτητές δεν διαθέτουν τις «ευκολίες» των γάλλων συναδέλφων τους, δηλαδή, τα ιστορικά έργα του Μαρξ, για να ταξιδέψουν στις αναστατώσεις του πιο μακρινού τους παρελθόντος. Για δες. Στη διάρκεια της χούντας, και η Νομική και το Πολυτεχνείο καταλήψεις ήταν. Το 1979, ο «ελληνικός Μάης», με καταλήψεις ακύρωσε έναν ψηφισμένο νόμο, τον 815. Το 1990-1991 το πολυνομοσχέδιο του Κοντογιαννόπουλου, μετά από καταλήψεις και τη δολοφονία του Τεμπονέρα, αποσύρεται. Το 2006, το ΠΑΣΟΚ αναγκάζεται να αποσύρει την υποστήριξη του στη ΝΔ για κατάργηση του άρθρου 16, μετά από ένα μεγάλο κίνημα, όπου τον τόνο δίναν οι καταλήψεις. Και μην μου πεις, όπως μου έχεις ξαναπεί, αν το ΠΑΣΟΚ δεν απέσυρε την υποστήριξή του, δεν θα γινόταν τίποτα. Γιατί θα σου ανταπαντήσω ότι αν δεν προηγούνταν οι ζυμώσεις και οι μετατοπίσεις που προκάλεσαν οι καταλήψεις, κανένα ΠΑΣΟΚ δεν θα απέσυρε τίποτα.

Students of Greece try to break a month’s media censorship, over their struggle against Diamantopoulou Law.


Students of Greece try to break a month’s media censorship,
over their struggle against Diamantopoulou Law.

In the middle of a pandemonium the main news broadcast of NET was interrupted at 21:00 pm on Sunday. A team of about 60 students from the organizational committee of the student occupations’ throughout Greece, broke into the studio when the news broadcast was on air, live. The students demanded an opportunity to make their demands known in public. Their demand was turned down, and the broadcast was interrupted. Negotiations between the students and the NET state authorities took place afterwards.
As we learned, during the negotiation, the ERT (NET) authorities proposed that the students should give them a written message which would be broadcasted not during the news broadcast, but later during the program of the channel. The 60 students insisted on presenting their demands during the main news broadcast.
Finally both sides agreed to shoot a video of the team’s declaration which would be broadcasted later, and then the students would leave the NET’s  facilities. We should note that the students entered the NET facilities in Agia Paraskevi, through it’s main entrance.
After the students’ “assault”,  the police was informed and police forces gathered outside NET’s facilities on Mesogeion Avenue.
Breaking News
The Occupation of ERT (NET) continues
The students in the NET’s studios called for support and lots of people gathered outside NET’s facilities, in order to prevent police arrests during the students’ exit.
Through a phone call to comrades inside the building we were informed that Lampis Tagmatarxis make a commitment to broadcast their recorded message first, on the news broadcast today at 24:00 and on the news broadcast tomorrow morning..
When the students withdraw from the building we will have and we will post recorded material from NET’s occupation.
Finally at about 1:00 after midnight, after 4 hours of occupation of NET studio, students decided to withdraw from NET building. 30 minutes later started NET' s news broadcast without finally showing the video with the students' declaration, something that shows the government's great fear of the student movement. The students declare their determination to continue their struggle till their final victory.



Χουντική συμπεριφορά ΝΕΤ. Συνθήματα έξω απο το κατειλημμένο κτήριο (Βίντεο)

πηγή: Βαθύ Κόκκινο

Τελικά περίπου στις 1:00, μετά από τετράωρη παραμονή, αποφασίστηκε η αποχώρηση των φοιτητών που είχαν καταλάβει το studio της ΝΕΤ σε κοινή πορεία με τους συγκεντρωμένους που τους συμπαραστέκονταν έξω από το κτίριο. 30 λεπτά αργότερα άρχισε τελικά και το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, χωρίς τελικά να προβληθεί η βιντεοσκοπημένη τοποθέτηση των φοιτητών. Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται τα συνθήματα που ακούστηκαν έξω από το κτίριο της ΝΕΤ, η φοιτητική ανακοίνωση, και η τοποθέτηση ενός φοιτητή που μίλησε για τον ραδιοφωνικό σταθμό Βαθύ Κόκκινο.

Όσο για τη στάση της διοίκησης της ΝΕΤ και των πολιτικών της προϊσταμένων, ο πανικός τους για την αποφυγή της προβολής ενός ολιγόλεπτου βίντεο μετά τα μεσάνυχτα, αναδεικνύει το αδιέξοδο και την απόλυτη απομόνωση στην οποία βρίσκονται καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν πλέον ολόκληρη την κοινωνία απέναντί τους. Οι μέρες τους είναι μετρημένες....


Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Διεκόπη το κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ από εισβολή φοιτητών στο στούντιο

πηγή: in.gr

Με επεισοδιακό τρόπο διεκόπη λίγο μετά τις 21:00 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ την Κυριακή. Ομάδα περίπου 60 ατόμων από το συντονιστικό των φοιτητικών καταλήψεων εισέβαλαν στο στούντιο την ώρα που βρισκόταν στον αέρα το δελτίο ειδήσεων, ζητώντας να γνωστοποιήσουν τα αιτήματά τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η μετάδοση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του κρατικού καναλιού και να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις με την διοίκηση της ΕΡΤ.

Όπως έγινε γνωστό, κατά την διαπραγμάτευση, η διοίκηση της ΕΡΤ πρότεινε να παραδοθεί ένα γραπτό μήνυμα το οποίο και θα αναγνωστεί κατά την μετάδοση του προγράμματος, ενώ η ομάδα των 60 ατόμων επέμεινε να παρουσιάσουν μέλη της τις θέσεις τους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

Τελικά, αποφασίστηκε να βιντεοσκοπηθεί η δήλωση της ομάδας και στη συνέχεια τα άτομα αποχώρησαν από το ραδιομέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η είσοδος της ομάδας των 60 ατόμων έγινε από την κεντρική πύλη του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής.

Μετά την εισβολή, ειδοποιήθηκε η αστυνομία, δυνάμεις της οποίας συγκεντρώθηκαν έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στη λεωφ. Μεσογείων.

Νεότερη ενημέρωση

Συνεχίζεται η κατάληψη της ΝΕΤ

Το κάλεσμα των φοιτητών που βρίσκονται στο κτίριο της ΝΕΤ είχε ανταπόκριση και αρκετός κόσμος είναι συγκεντρωμένος τώρα έξω απ την ΝΕΤ κάτι που θα κάνει δύσκολο στις δυνάμεις καταστολής να κάνουν συλλήψεις την στιγμή που θα αποχωρούν οι φοιτητές.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με συντρόφους που είναι μέσα στο κτίριο της ΝΕΤ μας είπαν ότι ο Λάμπης Ταγματάρχης δεσμεύτηκε ώστε το μαγνητοφωνημένο μήνυμα τους θα μεταδοθεί πρώτο θέμα στο δελτίο ειδήσεων στις στις 12 και θα επαναληφθεί στην πρωινή εκπομπή της Δευτέρας.. Όταν αποχωρήσουν οι καταληψίες θα έχουμε  -και θα ανεβάσουμε στο μπλοκ μας σε ηχητική μορφή- τα συνθήματα που ακούστηκαν και δηλώσεις φοιτητών που μίλησαν για τον ιστότοπο μας.
 
Για συνεχή ενημέρωση στα παρακάτω linksAthens Indymedia, Βαθύ Κόκκινο

Πάνω από 200 οι καταλήψεις σχολείων πανελλαδικά!!!

πηγή: Μαθητική Αντίσταση

Δείτε  τα σχολεία υπό κατάληψη πανελλαδικά (σύμφωνα με το www.edopolytexneio.gr)
http://edopolytexneio.gr/?page_id=537#comment-63

Σύμφωνα με το www.edopolytexneio.gr , το http://panelladikesgr.blogspot.com/2011/09/200.html, αλλά και το Έθνος της Κυριακής  οι καταλήψεις σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο φτάνουν τις 200 τουλάχιστο.

Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποίηθηκαν μαζικές πορείες μαθητών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε κάποιες περιοχές της Αθήνας ( Ίλιον, Καματερό, Πετρούπολη, Βύρωνας κ.α), αλλά και στην επαρχία(Πάτρα, Άρτα, Αγρίνιο, Λαμία, Λάρισσα, Πύργος, Γιάννενα...). Σε αρκετές μάλιστα περιοχές οι καταλήψεις μετρούν ήδη μία εβδομάδα με τάση για συνέχεια και αυξάνονται.Είναι επίσης σημαντικό ότι στις καταλήψεις συμμετέχουν και γυμνάσια. Ακόμαενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις (βλ. Θεσσαλονίκη) γονείς και εκπαιδευτικοί κάνουν από κοινού κινητοποίησεις.
Οι μαθητές εναντιώνονται στην έλλειψη βιβλίων αλλά και στις συγχωνεύσεις τμημάτων ενώ σε πολλά μαθητικά πανό βλέπουμε το αίτημα "δημόσια και δωρεάν παιδεία" να κυριαρχεί.

Παρά το μεγάλο αριθμό των καταλήψεων, τα ΜΜΕ είτε αποσιωπούν το γεγονός, είτε παρουσιάζουν τους διάφορους διευθυντές δευτεροβάθμιας που καλούν του μαθητές να επανέλθουν στις τάξεις. Κι ενώ είναι παραπάνω από σίγουρο ότι υπάρχει πολύ μεγάλο κομμάτι γονιών που στηρίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις, μιας και είναι οι ίδιοι οι γονείς που θα πληρώσουν το κόστος των βιβλίων, όλα τα κανάλια παρουσιάζουν μόνο περιπτώσεις όπου γονείς αγανακτισμένοι απαιτούν να ανοίξουν τα σχολεία για να μη "χαθούν" ώρες. Ακόμα καλλιεργούν μια "ψεύτικη" εικόνα ότι πρόβλημα δεν είναι και τόσο σοβαρο, ότι τα βιβλία μπορεί να αργήσουν αλλά θα μοιραστούν, ότι κάποια λύση θα βρεθεί ανα σχολείο με λίγη καλή θέληση και πολύ χρηματόδοτηση από τους γονείς.

Μαζί με την αποσιώπηση των ΜΜΕ σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές αντιπαρατέθηκαν με την τρομοκρατία των πολυ καλά δασκαλαμένων από το υπουργείο διευθυντών. Στα Γιάννενα μαθητές του 4ου γυμνασίου  που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις απειλήθηκαν με αποβολές ( από τον διευθυντή που ταυτόχρονα είναι και πρόερδος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ), σε κάποια σχολεία καλέστηκαν μαθητές "ύποπτοι" από περσινές κινητοποιήσεις και απειλήθηκαν με αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Σε κάποια σχολεία απειλούν με απουσίες για τις ημέρες τις κατάληψεις και παρεμποδίζουν τις διαδικασίες των συνελεύσεων ( διαβάστε ένα παράδειγμα εδώ ).

Μόνη απάντηση στην τρομοκρατία και στην αποσιώπηση είναι να συμμετέχουμε όσο γίνεται πιο μαζικά στις πορείες, στις καταλήψεις, στις συνελεύσεις, στα συντονιστικά μας. Να επιδιώκουμε να γίνεται συνέλευση σε κάθε σχολείο, σε κάθε τάξη. Να καταλάβουμε ότι μόνο με τον αγώνα μας υπάρχει περίπτωση να πάρουμε όλοι βιβλία. Να καλέσουμε και τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για να παλέψουμε μαζί για να μην πληρώσουμε ούτε ένα βιβλίο, ούτε μια φωτοτυπία!

Η Μεθόδευση της Αντιδραστικότητας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ

πηγή: Athens Indymedia

Σχόλιο από Φοιτητικό Κίνημα: Χωρίς να ταυτιζόμαστε πλήρως με τις απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο που ακολουθεί το αναδημοσιεύουμε για ενημέρωση και κριτικό αναστοχασμό της μέχρι στιγμής εμπειρίας του φοιτητικού κινήματος από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στο τμήμα Πολ Μηχ του ΕΜΠ και μία κριτική...


Από την πρώτη βδομάδα του, ΑΕΙ και ΤΕΙ υποδέχτηκαν τον Σεπτέμβρη με γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Ο λόγος που ο φοιτητικός κόσμος λάδωσε τα γρανάζια του κινήματος (που σκούριασαν μέσα στους θερινούς μήνες) για ακόμα μία φορά είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μας. Το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου που πέρασε πανηγυρικά (και πραξικοπηματικά) τέλη Αυγούστου. Η αντίδραση για την μη εφαρμογή του νόμου ήταν σχεδόν άμεση. Η έναρξη της επαναληπτικής εξεταστικής κάθε σχολής έδωσε τη θέση της (αν όχι άμεσα σε κάποιες σχολές – πολύ σύντομα) στο έναυσμα των ανακυκλούμενων καταλήψεων ανά εβδομάδα (με απόφαση των ΓΣ).
Σε αυτό το κείμενο δεν θα αναλύσω τις διατάξεις του νομοσχεδίου ούτε θα εντρυφήσω σε φιλοσοφικές αναζητήσεις για “το ρόλο του πανεπιστημίου σήμερα” ή “για το πανεπιστήμιο που θέλουμε σε μία ελεύθερη κοινωνία”, κτλ. Δεν σκοπεύω να κάνω οποιαδήποτε αναδρομή στο παρελθόν ούτε να ασχοληθώ με κριτική απέναντι στις αριστερές παρατάξεις, γιατί για κάτι τέτοιο δεν διαθέτω ούτε τον χρόνο ούτε και την υπομονή τώρα (παρόλο που έχω να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, ίσως σε άλλο κείμενο). Απλά θα περιγράψω τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων όπως τα έζησα και τα αντιλαμβάνομαι και στη συνέχεια θα προχωρήσω σε μία κριτκή αυτών.
 
-------------------------------------------------------
 
Κατά την πρώτη ΓΣ, την Τρίτη 30/8, οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ “αιφνιδίασαν” τον φοιτητικό σύλλογο με τα ψευτομαχητικά πλαίσια τους που αντιτίθονταν στο νομοσχέδιο (αν όχι ως έχει, σε κάποιες διατάξεις του) και καλούσαν σε κινητοποιήσεις (!) τους φοιτητές, η ΠΑΣΠ μάλιστα φτάνοντας στο ακραίο σημείο να συμπεριλάβει στα προτάγματα της μέχρι και κλειστή σχολή (!!). Φυσικά, οι δικαιολογίες τους για το τουμπεκί που κάναν τόσο καιρό για το νομοσχέδιο πριν ακόμα ψηφιστεί ήταν αστείες. Να σημειώσω, επίσης, ότι η σύγκλητος συνεδρίασε την Παρασκευή 26/8 και αποφάσισε ότι οι προγραμματισμένες εξετάσεις για την περίοδο 29/8 – 2/9, μεταφέρονται στο τέλος της εξεταστικής περιόδου. Το πλαίσιο της ΔΑΠ: (http://dap.ntua.gr/cv/phpBB/download/file.php?id=2867)
 
ENΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΑΑΚ ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ..........................................196 (ΚΑΤΑΛΗΨΗ)
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ...............................................................................................87
ΜΑΣ...........................................................................................................43
ΠΑΣΠ.........................................................................................................39
ΛΕΥΚΑ......................................................................................................14
 
Κατά τη δεύτερη ΓΣ, την Τρίτη 6/9, έκαναν την εμφάνιση τους και οι “Ανεξάρτητοι”, οι οποίοι κατέβασαν πλαίσιο που προωθούσε ανοιχτή σχολή χωρίς να έχει οποιοδήποτε πολιτικό περιεχόμενο (τουλάχιστον έτσι υποστήριζαν και υπερασπίστηκαν αυτή τους τη θέση ενώπιον ολόκληρου του αμφιθεάτρου).

Αυτό το "ανοικτό πανεπιστήμιο" ποιός θα το "κλείσει";

πηγή: ΕΟΣ

Το παπαδαριό περιλαμβάνει περίπου 12.000 δημοσίους υπαλλήλους και διαχειρίζεται μια τεράστια ακίνητη περιουσία. Παραμένει άθικτο από τα μέτρα του μνημονίου, της τρόικας και του ΔΝΤ. Κανένας παπάς δεν θα απολυθεί  από δημόσιος υπάλληλος και κανένα τέλος ακίνητης περιουσίας δεν θα καταλάβει καμία ιερά Μητρόπολη για τα ακίνητα που έχει υπό την κατοχή της.

Αυτά πάντως συμβαίνουν στην χώρα μας και όχι την Ε.Ε., όπου δεν υπάρχουν παπάδες - δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτή είναι η μία πλευρά του ζητήματος. Η άλλη πλευρά είναι ότι αυτό το παπαδαριό μπορεί να προπαγανδίζει  χωρίς κανένα εμπόδιο - εν ώρα υπηρεσίας - τα πιο αντιδραστικά και  αναχρονιστικά κηρύγματα που προσβάλουν την νοημοσύνη και του τελευταίου πολίτη αυτής της χώρας. Παρακολουθείστε τα παρακάτω video. Δεν έχουν γυριστεί τον μεσαίωνα αλλά το 2010. Δεν έχουν επίσης γυριστεί σε κανένα θεοκρατικό καθεστώς, αλλά στην χώρα μας, στο "πνευματικό κέντρο" μιας επαρχιακής πόλης. Είναι από τα μαθήματα που παραδίδει το "ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ" της σχολής Γονέων στην Κατερίνη.


1. Ο Θεός εμποδίζει τους επιστήμονες να βρουν το φάρμακο για τον καρκίνο γιατί δεν θέλει να μειωθεί η ροή των πιστών προς τον παράδεισο! 

2. Αν λάχει και βρεθείτε στην Κόλαση υπάρχει τρόπος μετά θάνατον να βγείτε απ' εκεί! Αρκεί να υπάρχει κάποιος γνωστός σας ζωντανός που θα φροντίσει για σας...


3. Πως ένας νέος άγαμος μπορεί να λύσει τα προβλήματα του με το ...δεξί χέρι του Χριστού!

Συνταγματικό και ακαδημαϊκό καθήκον της Πανεπιστημιακής Κοινότητας η ολική άρνηση της χουντικής επιτροπείας

του Δημήτρη Πατέλη

Οι 3 πρώτες διαπιστωτικές πράξεις που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας για την επιβολή χουντικής επιτροπείας, αφορούν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Για άλλη μια φορά, μετά την περιβόητη επιχείρηση επιβολής των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) το 1998 και το πραξικόπημα στις πρυτανικές εκλογές του 2008, το Ίδρυμά μας μετατρέπεται σε πεδίο δοκιμών επικίνδυνων έως καταστροφικών για την επιστήμη και την παιδεία χειραγωγήσεων.
Θα ανεχθούμε παθητικά και αυτό τον εξευτελισμό;
Τι είδους πανεπιστημιακή κοινότητα θα είναι αυτή που θα ανεχθεί το νέο ανοσιούργημα χωρίς σύσσωμη αξιοπρεπή αντίδραση; Τι θα γράψει η ιστορία για αυτή την εγκληματική ανοχή-υποταγή;
Τι παράδειγμα δίνουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας;
Και όμως, το μόνο που δεν απασχολεί κάποιους σήμερα, είναι το ιστορικής σημασίας γεγονός της επιβουλής χουντικών επιτρόπων από το κατοχικό καθεστώς, το γεγονός ότι βρίσκονται "πρόθυμοι" να στελεχώσουν αυτό τον κατάπτυστο "θεσμό".
Προφανώς: “Με την κίνηση αυτή η Α. Διαμαντοπούλου ανοίγει τον δρόμο στις εκλεγμένες διοικήσεις των ιδρυμάτων που τελούν υπό κατάργηση μέχρι την τελική τους παύση στις 12 Αυγούστου του 2012, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου”.
Αυτό δεν αρκεί.
Χρειάζεται ολική άρνηση της χουντικής επιτροπείας και κάθε εφαρμογής του χουντικού νόμου.
Θα εξακολουθήσουμε ως χειραγωγούμενη αγέλη να βλέπουμε τον επιδρομέα ως σωτήρα, τους χουντικούς επιτρόπους ως κανονικούς, νόμιμους και ηθικούς “υπηρεσιακους παράγοντες” και την κατοχή ως λυτρωτική λύση;
Όταν κάποιος υφίσταται τέτοια χουντική επίθεση από ένα καθεστώς που ασκεί κοινωνικό πόλεμο στο λαό και περί άλλων τυρβάζει (με την όποια επίκληση αφηρημένων δημοκρατικών ευαισθησιών, ή μπαίνοντας στο ψευτοδίλημμα περί ανοιχτών και κλειστών ΑΕΙ την ώρα της ολικής κατεδάφισης), χωρίς να αντιλαμβάνεται τη θεμελιώδη σημασία της άρνησης εφαρμογής του αντισυνταγματικού νόμου και του όλου χουντικού καθεστώτος, προσφέρει εκ των πραγμάτων μονοσήμαντη υπηρεσία στο καθεστώς.
Για τους εμπλεκόμενους στη χουντική επιτροπεία, ισχύουν τα εξής: "Οι επίδοξοι πρόθυμοι για συνέργεια ή παρασυρόμενοι στο έγκλημα της χουντοποίησης του Πανεπιστημίου, ανεξαρτήτως προθέσεων και προφάσεων, ας αναλογιστούν καλά το διακύβευμα. Όποιο σκεπτικό κι αν επικαλούνται, η όποια στήριξή τους στην εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου, τους καθιστά συνεργούς σε εγκληματικό σφετερισμό εξουσίας. Τους καθιστά επίσης επίορκους, καθ' ότι η συμμετοχή τους αυτή θα συνιστά μη ευσυνείδητη εκπλήρωση καθηκόντων και ανυπακοή στο Σύνταγμα. Τους καθιστά αυτομάτως δωσίλογους για όλα τα παραπάνω, οι οποίοι ως σφετεριστές θα διώκονται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία (Σύνταγμα, παρ. 3 Ακροτελεύτιας διάταξης)".
Η μη παραίτηση από το επαίσχυντο χουντικό όργανο, όπως και σε άλλες αντίστοιχες ιστορικές συγκυρίες, δεν θα έχει έχει κάλυψη την ώρα της κρίσεως-λογοδοσίας πίσω από "αφελή" ελαφρυντικά του τύπου "δεν ήξερα, εντολές εκτελούσα...".
Συνταγματικό και ακαδημαϊκό καθήκον της Πανεπιστημιακής Κοινότητας είναι η ολική άρνηση της χουντικής επιτροπείας και η απομόνωση των συνεργών σε αυτήν.