Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Νέος νόμος-πλαίσιο στην εκπαίδευση: Εκπαιδευμένοι αμόρφωτοι οι εργάτες του μέλλοντος

πηγή: Βαθύ Κόκκινο
του ciaoant1

Η κυβέρνηση, όπως έχουμε ξαναπεί, θα προσπαθήσει να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα μπορέσει έως ότου εξαντλήσει και τα τελευταία "αποθέματα" που διαθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε και την προσπάθεια της να εφαρμόσει τη ευρωπαική "συνθήκη της Μπολώνια" στην εκπαίδευση, ολοκληρώνοντας αυτό που δεν κατάφερε η ΝΔ πριν μερικά χρόνια, λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο που η επίθεση αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να υπάρχει μειωμένη δυνατότητα απάντησης των φοιτητών.

Στο θέμα της Μπολώνια έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν (πχ εδώ), αλλά προφανώς αξίζει να "φρεσκάρουμε τη μνήμη μας", κάνοντας μια καταγραφή των βασικότερων αλλαγών, όπως τις παρουσιάζουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, και σχολιάζοντας τες:

Κινητοποιήσεις και δικαστικές προσφυγές για το νόμο πλαίσιο προαναγγέλουν οι πρυτάνεις

πηγή: tvxs.gr


Την προσεχή Δευτέρα θα δοθεί στη δημοσιότητα και στους πρυτάνεις το κείμενο του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαματοπούλου κάλεσε τους πρυτάνεις για συζήτηση επί του νομοσχεδίου από την προσεχή εβδομάδα. Το υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε ότι κείμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι προσχέδια του νομοσχεδίου και όχι το τελικό κείμενο. Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «καταστροφικό» το νέο νόμο πλαίσιο και προανήγγειλαν κινητοποίησεις αλλά και δικαστικές προσφυγές καθώς υποστηρίζουν ότι εγείρονται και θέματα αντισυνταγματικότητας.
«Η Ανώτατη Εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, είναι η ατμομηχανή μιας χώρας και χρειάζεται να απεγκλωβιστούν δυνάμεις» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου σε εκδήλωση στο υπουργείο Παιδείας. «Σήμερα μιλούμε για μία διαφορετική προσέγγιση στο σύνολο της εκπαιδευτικής πολιτικής, που είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει αλλαγές στη σκέψη μας, στις δομές μας, στον τρόπο εφαρμογής των πολιτικών μας. Εάν συμφωνήσουμε ότι η οικονομία είναι πραγματικά η σπονδυλική στήλη της λειτουργίας μιας χώρας, η Παιδεία είναι το μυαλό και η ψυχή».

«Μέχρι τώρα στη χώρα μας δεν επιτύχαμε μεγάλες συναινέσεις στην οικονομία. Θέλω να ελπίζω και καλώ όλα τα κόμματα και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξουν μια διαφορετική λογική στο χώρο της Παιδείας, γιατί εδώ οι συναινέσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες, αναγκαίες και διασφαλίζουν την υλοποίηση πολιτικών που πραγματικά πρέπει να αλλάξουν τη χώρα» πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.
Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί το Βήμα της Κυριακής, δηλώνει πρόθυμη να συζητήσει πολλά σημεία του νέου νόμου-πλαίσιο που αποτελούν «αγκάθια» για την πανεπιστημιακή κοινότητα, είτε στη Βουλή είτε στην τελική διαβούλευση με τους πρυτάνεις.
Ο νέος νόμος-πλαίσιο δίνεται στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και εντός της προσεχούς εβδομάδας περνάει επίσημα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η κ. Διαμαντοπούλου περιμένει την ψήφισή του μέσα στον Ιούλιο, κάτι που αποτελεί "κόκκινο πανί" για τους πανεπιστημιακούς.
«Καταστροφικό» χαρακτηρίζουν το νόμο πλαίσιο οι πρυτάνεις
Από την πλευρά τους «καταστροφικό» και «χαμηλής ακαδημαϊκής στάθμης νομοθέτημα» χαρακτήρισαν το νέο νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση οι Πρυτάνεις κατά την έναρξη της 67ής Σύνοδό τους στο Βόλο την Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως θα οδηγήσει στη διάλυση του ελληνικού πανεπιστημίου. Προανήγγειλαν δε, κινητοποιήσεις αλλά και δικαστικές προσφυγές, υποστηρίζοντας ότι σε ορισμένες διατάξεις εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας.
Μάλιστα, δυσμενώς σχολιάστηκε και η απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας από τη Σύνοδο, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ.Γουργουλιάνη να δηλώνει πως «για πρώτη φορά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι απούσα», ενώ ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ.Μυλόπουλος κατηγόρησε την υπουργό πως «φυγομαχεί».
Καθηγητές και εργαζόμενοι στα ελληνικά πανεπιστήμια, που έκαναν παρέμβαση στην έναρξη της συνόδου διά των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών τους, ζήτησαν αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων, κρίνοντας ότι ο Νόμος είναι καταστροφικός και αλλάζει τη δομή των πανεπιστημίων, εισάγοντας επιχειρηματικά κριτήρια.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αντιδράσει δυναμικότητα αν ισχύσουν τα όσα διέρρευσαν μέσω διαδικτύου», διεμήνυε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, κρίνοντας ότι με το νέο σχέδιο νόμου εισάγεται στα πανεπιστήμια ο κομματισμός. Σε ό,τι αφορά τις τριετούς διάρκειας σπουδές, επανέλαβε πως επιχειρείται η εφαρμογή ενός αποτυχημένου μοντέλου που ήδη αποσύρουν πανεπιστήμια της κεντρικής Ευρώπης.
«Έκθεση ιδεών» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου και ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, λέγοντας πως αποτελεί «ένα κείμενο- συρραφή, επιμέρους διατάξεων και προβλέψεων που δεν έχουν συνεκτικό ιστό, δεν υπάρχει εκπαιδευτικό όραμα, δεν υπάρχει εκπαιδευτικός στόχος που να υπηρετείται». «Υπάρχει μια φανερή παντού διάθεση- πρόθεση κηδεμόνευσης και χειραγώγησης των Πανεπιστημίων από μη αιρετά διορισμένα, μικρά, ολιγομελή όργανα» επισήμανε ενώ προανήγγειλε ότι «θα προσφύγουμε στα συνταγματικά δικαστήρια, διότι ανακύπτουν σαφή ζητήματα αντισυνταγματικότητας».

Γκρεμίζει τα ΑΕΙ που ξέρουμε

Τέλος εποχής για το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως είναι, οριστικό τέλος για το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση των μέχρι σήμερα βασικών πυλώνων της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας ξεκίνησε, χθες, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν -από τον πρωθυπουργό- τα νέα σχέδια. 

Κύρια υλικά της νέας κατασκευής που θα αντικαταστήσει το πανεπιστήμιο όπως το ξέρουμε είναι: - Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
- Σπουδές - εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη.
- Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι.
- Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση.
- Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Είναι σαρωτικές οι αλλαγές που ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για τις ανατροπές στον ευρύτερο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίες, χθες, πήραν και την έγκριση του πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε πως πρέπει «να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να φτιάξουμε ανταγωνιστικά, ποιοτικά και διεθνοποιημένα πανεπιστήμια».
Οι βασικές ανατροπές είναι:
- Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα συμβούλια διοίκησης από καθηγητές των Ιδρυμάτων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, που θα έχουν στα χέρια τους και το στρατηγικό πλάνο.
- Οι σπουδές εναρμονίζονται πλήρως με την ξεχασμένη και όχι επιτυχημένη ανά την Ευρώπη συνθήκη της Μπολόνια (την άφησε στη μέση η Μαριέττα Γιαννάκου), που προβλέπει τριετείς σπουδές, ακόμα συντομότερο κύκλο σπουδών (1-2 έτη), αλλά και αντιστοίχως διαβαθμισμένους τίτλους σπουδών.
- Το καθεστώς φοίτησης γίνεται πολύ αυστηρό. Οι φοιτητές αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χάνουν την ιδιότητά τους.
- Η χρηματοδότηση εξαρτάται από το φοιτητικό πληθυσμό και τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων.
- Οσο για το άσυλο. «Επιστρέφει στις ρίζες του». Προφανώς στο εθιμικό δίκαιο προ μεταπολίτευσης, εκεί που το είχε βρει θαμμένο η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και του έδωσε και νομική υπόσταση. Στην εισήγησή της η υπουργός αναφέρεται σε «πλήρη και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ». Πώς; Με την απομάκρυνση από το μοντέλο Γιαννάκου, που είχε αντικαταστήσει το νόμο πλαίσιο, και αποτελούσε το μόνο νομικά οριζόμενο καθεστώς. Μένει να δούμε πώς θα ορίζονται οι εγγυήσεις. Πάντως, χθες, τα μέλη του υπουργικού κατάλαβαν πως «το άσυλο καταργείται».
- Εμεινε απέξω ο νέος χάρτης που κρύβει τις σαρωτικές συγχωνεύσεις. Αργότερα, με προεδρικό διάταγμα. *

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ!

πηγή: iskra.gr

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΥΠΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟ Ν/Σ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ!
ΣΠΟΥΔΕΣ FAST TRACK, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ!
Προ των θυρών, βρίσκονται πλέον, σαρωτικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας.
Χτες (30.6) εγκρίθηκε από το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, το νομοσχέδιο της Άννας Διαμαντοπούλου, το οποίο σε (άλλη μια) ένδειξη αντιδημοκρατικού αυταρχισμού, αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τα θερινά τμήματα της Βουλής. Με τις σχολές κλειστές και χωρίς καμία δυνατότητα των φοιτητών και των διδασκόντων να ενημερωθούν ουσιαστικά και να συζητήσουν ποιά στάση θα κρατήσουν...
Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά στον τύπο, θα θεσπίσει, εφόσον βέβαια εφαρμοστεί, το σάρωμα του δημοσίου χαρακτήρα του πανεπιστημίου καθώς και κάθε έννοιας δημοκρατίας στον ακαδημαϊκό χώρο.
Αναλυτικά:
1. Η Διοίκηση των ΑΕΙ θα ασκείται από 15μελες Συμβούλιο 4ετης θητείας, το οποίο ια αποτελείται από 7 καθηγητές, 7 εξωπανεπιστημιακά πρόσωπα και από έναν φοιτητή εκλεγμένο από καθολική ψηφοφορία με ενιαίο ψηφοδέλτιο...
2. Σχολή: Καθίσταται ως η βασική διοικητική και ακαδημαϊκή μονάδα, εντός της οποίας δεν θα υπάρχουν τμήματα, αλλά προγράμματα σπουδών. Έτσι από τη μια τα επιστημονικά – γνωστικά αντικείμενα υφίστανται έναν απίστευτο βαθμό, αφού πολλά ακαδημαϊκά τμήματα ασχολούνται ευτυχώς ακόμα με ένα συγκεκριμένο επιστημονικό ή έστω γνωστικό αντικείμενο. Από την άλλη, καταργούνται μια για πάντα τα εργασιακά δικαιώματα τα οποία διασφαλίζονται από τα ενιαία πτυχία ανα γνωστικό αντικείμενο.
3. Σπουδές: Αυτές θα χωρίζονται σε τρεις fast track κύκλους, και θα μπορούν να είναι μέχρι και 2ετείς ή και 1ετείς! Ο πρώτος κύκλος θα είναι τριετής (από 4ετης ή 5ετης σήμερα) και θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 180 διδακτικές μονάδες (τουλάχιστον 60 δ.μ. ανά έτος). Ο δεύτερος ή μεταπτυχιακός κύκλος θα αντιστοιχεί σε 120 δ.μ. (τουλάχιστον 60 δ.μ. ανά έτος). Τέλος, ο τρίτος ή διδακτορικός κύκλος θα έχει την ίδια διάρκεια με τον δεύτερο συν την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής.
4. Φοιτητές: Καταρχήν βάσει του νομοσχεδίου θα μπορούν να παίρνουν άτοκα δάνεια (και άρα μάλλον θα πληρώνουν και δίδακτρα). Επιπλέον, προκειμένου να "πειθαρχηθεί" το φοιτητικό σώμα και να μην ασχολείται με "αντιπαραγωγικά" πράγματα όπως οι συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, προβλέπεται η διαγραφή εφόσον υπερβεί το όριο φοίτησης ν+2 (όπου ν τα έτη φοίτησης κάθε κύκλου). Για εργαζόμενους φοιτητές/τριες θα ισχύει το . Τέλος, θα διαγράφεται και όποιος δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα.
5. Το Ακαδημαϊκό Άσυλο ουσιαστικά καταργείται, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Πρακτικά, υπάρχει επιστροφή στην προ της μεταπολίτευσης εποχή, όπου το άσυλο στα πανεπιστήμια είχε χαρακτήρα εθιμικού δικαίου. Έτσι αποδεικνύεται περίτρανα πως ο θατσερικός νεοφιλελευθερισμός του Μνημονίου, απλά δεν μπορεί να συνυπάρχει με τις πιο ανώτερες μορφές κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων....
6. Ακαδημαϊκό προσωπικό: Θα υπάρχουν τρεις βαθμίδες (καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές), ενώ καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα. Ο επίκουρος καθηγητής εκλέγεται για 4ετη θητεία με δυνατότητα μιας 4ετους ανανέωσης ενώ στην πράξη καταργείται η μονιμότητα των δύο πρώτων βαθμίδων. Το προσωπικό των βαθμίδων αυτών, θα αξιολογείται ανά 5 έτη από ειδικές επιτροπές...Κοινώς όποιος/α δεν συντάσσεται με την κυρίαρχη ιδεολογία ή αντιστέκεται στα πελατειακά δίκτυα, θα "παίρνει πόδι"...
7. "Αξιολόγηση": Προβλέπεται η εφαρμογή του νόμου της ΝΔ για την αξιολόγηση, ο οποίος ψηφίστηκε το 2005 και ουδέποτε εφαρμόστηκε, κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος. Ουσιαστικά, η αξιολόγηση εντάσσεται στη διαδικασία της "Μπολώνια" και αξιολογεί το κατά πόσον ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα εναρμονίζεται με τις πρακτικές και τις λογικές της "αγοράς".
8. Χρηματοδότηση: Θα αποτελεί συνάρτηση τόσο του αριθμού των φοιτητών όσο και των αποτελεσμάτων της Αξιολόγησης. Κοινώς εάν ένα πανεπιστήμιο επιμείνει σε κάποιες πτυχές του δημοσίου χαρακτήρα της παιδείας θα βλέπει τα κονδύλια να κόβονται...
Κερασάκι στην τούρτα: Οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις, ΑΕΙ – ΤΕΙ, θα γίνουν με Προεδρικά Διατάγματα, λες (;) και είμαστε σε καθεστώς ήπιας κοινοβουλευτικής εκτροπής...

Νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ με τρίχρονο πτυχίο

πηγή: alfavita.gr 
Μάρνυ Παπαματθαίου  -ΤΟ ΒΗΜΑ, 28/6/2011


Δυνατότητα πτυχίου στα τρία χρόνια (δηλαδή με την συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων) δίνει ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που παρουσιάζεται την Πέμπτη σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο και το Σαββατοκύριακο στην Σύνοδο πρυτάνεων στον Βόλο.

Οι βασικές αρχές του νέου Νόμου παρουσιάστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Παιδείας του ΠαΣοΚ από την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας παρουσιάστηκε αισιόδοξη στη συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος, τονίζοντας ότι έχει εξασφαλίσει την αποδοχή των διατάξεων του από μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας που επιθυμεί μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Από βουλευτές του ΚΤΕ του ΠαΣοΚ ωστόσο εκφράστηκαν επιφυλάξεις στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Ο βουλευτής και καθηγητής πανεπιστημίου κ. Κ. Καρτάλης,ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνεί με την άμεση συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ σε βάρος των νυν διοικήσεων των πανεπιστημίων και ζήτησε μεταβατική περίοδο πριν από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης.

Οπως έχει ήδη γράψει το «Βήμα», ο νέος Νόμος για τα πανεπιστήμια θα δίνει διορία 12 μηνών από την στιγμή που θα ψηφιστεί στους πρυτάνεις των ΑΕΙ για να τον εφαρμόσουν. Μέσα σ΄αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης που θα τους αντικαταστήσουν, αλλιώς η χρηματοδότηση τους κόβεται...

Ο κ. Καρτάλης εξέφρασε επιφυλάξεις και για τον τριετή προπτυχιακό κύκλο στα πανεπιστήμια της χώρας (σήμερα τα πανεπιστημιακά πτυχία δίνονται μετά από 4 χρόνια φοίτησης, εκτός πολυτεχνικών και γεωπονικών σπουδών που απαιτούν φοίτηση 5 ετών καθώς και ιατρικών που απαιτούν 6 χρόνια). Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ τόνισε ακόμη ότι το νέο Συμβούλιο Διοίκησης που προτείνεται από το Νόμο συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα Ιδρύματα που σήμερα είναι κατανεμημένες μεταξύ των οργάνων διοίκησης του.

Αντιρρήσεις εξέφρασε και η βουλευτής κυρία Εύα Καϊλή η οποία στάθηκε κυρίως στο θέμα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων αλλά και σε διατάξεις του που χαρακτηρίστηκαν ως αντισυνταγματικές με το επιχείρημα ότι θίγουν τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα τους. Πάντως, η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ότι όλα τα θέματα συνταγματικότητας του Νόμου έχουν λυθεί καθώς έχουν γίνει πολλές συσκέψεις με συνταγματολόγους και νομικούς συμβούλους του Υπουργείου.

Η κυρία Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε πάντως και στις νέες διατάξεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, λέγοντας ότι με το νέο Νόμο «θα είναι πιο προσγειωμένες στις ακαδημαϊκές ελευθερίες». Είπε ότι θα δίνει δυνατότητα στις διοικήσεις των ΑΕΙ να διαφυλάξουν την διακίνηση των ιδεών όπως κρίνουν καλύτερα.

Οπως αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», στο νέο Νόμο απλά δεν θα υπάρχει καμία διάταξη σχετική με το άσυλο, έτσι ώστε η νομική του υπόσταση να απαλειφθεί.

Συγκεκριμένα με τον νέο Νόμο:

- Καταργούνται οι λογαριασμοί για έρευνα στα πανεπιστήμια. Δημιουργείται νέος κοινός υπερ-λογαριασμός, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα διαχειρίζεται αυτόνομα η διοίκηση του.
- Τα χρήματα του κράτους θα «μοιράζει» στα ΑΕΙ ανεξάρτητη Αρχή, ενώ οι «πρώτοι» της αξιολόγησης θα παίρνουν ειδικό «μπόνους» 15-20% επιπλέον στην ετήσια χρηματοδότηση τους.
- Χορηγίες και Εδρες ιδιωτών θεσπίζονται στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης.
- «Συμβόλαια» θα μπορούν να κάνουν τα πανεπιστήμια με καθηγητές-σταρ από το εξωτερικό για να διδάξουν στα προγράμματα τους
- Τα Συμβούλια Διοίκησης στην διοίκηση των ΑΕΙ θα αποτελούνται από 15 μέλη. Οκτώ εκλεγμένα από τα μέλη πανεπιστημίου. Επτά επιλεγμένα από τους οκτώ πρώτους εκλεγμένους (πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες ή τεχνοκράτες μη πανεπιστημιακοί)
- Ο πρύτανης δεν θα εκλέγεται αλλά θα διορίζεται από το Δ.Σ. μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ολοι οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πάψουν σύντομα να είναι πρυτάνεις, αλλά θα μπορούν να κριθούν εκ νέου στον διεθνή διαγωνισμό.
- Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους, αλλά «μικραίνει» και στο μέλλον θα έχει 15 έως 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πανεπιστημίου.
- Καταργείται η βαθμίδα του λέκτορα. Οι διδάσκοντες θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή, ενώ θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.
- Στις προαγωγές διδασκόντων, τα αρμόδια συμβούλια θα έχουν από 5 έως 7 μέλη, όλα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο με τον κρινόμενο. Οι 4 θα είναι έλληνες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, αλλά από άλλο πανεπιστήμιο πλην του κρινόμενου και οι 3 ξένοι πανεπιστημιακοί με συμμετοχή μέσω «τηλεδιασκέψεων».
- Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του θα μειώνεται στο 65% ο μισθός του, ενώ θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια. Εάν αποτύχει ξανά, θα χάνει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα.