Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Στον αέρα η διανομή συγγραμμάτων

πηγή: Αυγή
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/03/2011

Στο κίνημα "Δεν πληρώνω" προσχώρησε και η υπουργός Παιδείας τινάζοντας στον αέρα το σύστημα διανομής δωρεάν συγγραμμάτων. Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων έχει προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή της έναρξης διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές διεκδικώντας οφειλές ύψους 65 εκ. ευρώ καθώς και την κοστολόγηση περίπου 2.500 συγγραμμάτων. Την ίδια ώρα, φοιτητικοί σύλλογοι του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησαν σε μονοήμερες καταλήψεις των σχολών προκειμένου να ανακληθεί η εγκύκλιος περικοπής των συγγραμμάτων ή και κατάργησής τους στα μαθήματα σύνθεσης.
Η επαναφορά στο καθεστώς του ενός και μοναδικού συγγράμματος, ανεβάζει το θερμόμετρο στα πανεπιστήμια, καθώς η δαπάνη που περικόπτει η κ. Διαμαντοπούλου για λόγους... οικονομίας μετακυλίεται στους φοιτητές, οι οποίοι θα κληθούν να αγοράσουν συγγράμματα αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Για παράδειγμα, το μαχαίρι που έπεσε στα συγγράμματα της Νομικής θα αδειάσει τα πορτοφόλια των φοιτητών κατά 412 ευρώ, αφού μόνο για τα τρία πρώτα έτη σπουδών κόβονται 14 συγγράμματα από υποχρεωτικά μαθήματα! Η περικοπή συγγραμμάτων και μάλιστα από υποχρεωτικά μαθήματα προλειαίνει το έδαφος για την πλήρη κατάργησή τους, την αντικατάστασή τους, σύμφωνα με την ορολογία του υπουργείου Παιδείας, από το ηλεκτρονικό βιβλίο.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόνισαν ότι η απόφασή τους για αναστολή της έναρξης διανομής συγγραμμάτων "δεν είναι ζήτημα πολιτικής", αλλά "θέμα βιωσιμότητας". Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν, το υπουργείο Παιδείας χρωστάει στις εκδοτικές επιχειρήσεις περίπου 30 εκ. ευρώ για συγγράμματα από το 2005. Επιπλέον, χρωστάει 35 εκατομμύρια από τη διανομή των συγγραμμάτων του χειμερινού εξαμήνου μέσω του συστήματος «Εύδοξος». Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν απλήρωτες οφειλές παλαιότερων ετών, δεν μπορεί να ξεκινήσει πληρωμή του χειμερινού εξαμήνου 2010-2011. Στα παραπάνω δεν συνυπολογίζονται οι οφειλές για τα συγγράμματα των ΤΕΙ και των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, που ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια, και τα ακοστολόγητα συγγράμματα, που φτάνουν τα 2.500.
Παράλληλα, σοβαρά ερωτήματα για το ηλεκτρονικό εγχείρημα του "Εύδοξου" προκαλούνται από τα στοιχεία των εκδοτών, σύμφωνα με τα οποία το κόστος για τα συγγράμματα μόνο για το χειμερινό εξάμηνο ανέρχεται στα 35 εκ. ευρώ, όταν προ συστήματος τα πανεπιστημιακά βιβλία κόστιζαν ετησίως 55-60 εκ. ευρώ.
Οι εκδότες ανέφεραν ότι δεν αναγνωρίστηκε η καλή τους διάθεση παρ' ότι υπέστησαν το πάγωμα των αυξήσεων των ήδη κοστολογημένων συγγραμμάτων για πέμπτη χρονιά, απορρόφησαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των πρώτων υλών και σήκωσαν το πρόσθετο κόστος των διανομών μέσω "Εύδοξου", που είναι περίπου 10%. Παρά ταύτα, χαρακτηρίστηκαν υπαίτιοι οικονομικών σκανδάλων, ενώ αγνοήθηκε η συμβολή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος της ηλεκτρονικής διανομής.
Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των εκδοτών, η οικονομική κατάσταση στον εκδοτικό χώρο είναι τραγική! Η αναστολή διανομής επιστημονικών συγγραμμάτων, τόνισαν, "δεν πρέπει να εκληφθεί ως απεργιακή κινητοποίηση, αλλά ως τρόπος κοινοποίησης των προβλημάτων και ευγενική αντίδραση σε όσα μας καταλογίζονται". Οι εκδότες δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να προκαλέσουν αναστάτωση στον χώρο της παιδείας και ζήτησαν συνάντηση με την Α. Διαμαντοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου